Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Waarderingssymbool Ot en Sien voor JanHein Heimel

De heer JanHein Heimel ontving op dinsdag 2 april het gemeentelijk waarderingssymbool Ot en Sien van wethouder Marcel Fluitman.

Op dinsdag 2 april nam de vereniging Het Geheugen van Zeist afscheid van voorzitter JanHein Heimel. Hij heeft zich opvallend en intensief ingezet om het historisch verhaal van Zeist te achterhalen en aan de man te brengen: momenteel is hij voorzitter van de Monté ver Loren Stichting, hij was tot 2 april voorzitter van het Geheugen van Zeist (Vereniging en Stichting) en is penningmeester van het Zeister Historisch Genootschap.

Veel publicaties over de geschiedenis van Zeist

In 2009 ontving hij een koninklijke onderscheiding voor zijn verdiensten voor het Openbaar Onderwijs in de regio, het Openbaar Bibliotheekwerk en het Zeister Historisch Genootschap. Nu – 10 jaren later – blijkt dat hij niet bepaald heeft stilgestaan.

Zie ook zijn website: voor zijn vele publicaties van boeken over de geschiedenis van Zeist en de vele historische tentoonstellingen die hij heeft samengesteld.

Uitreiking Ot En Sien door wethouder Marcel Fluitman (staand links) aan JanHein Heimel (rechts)

Toegankelijk maken historische bibliotheek

Hij heeft zich ook als vrijwilliger van het gemeentearchief actief heeft ingezet om de “historische bibliotheek” toegankelijk te maken. Het Gemeentearchief en het Zeister Historisch Genootschap hebben in 2017 hun verzameling boeken samengevoegd tot één bibliotheek, beheerd door het Gemeentearchief. Het gaat om een verzameling van alle boeken waarin Zeist en haar historie in ruime mate voorkomen. Het Het Geheugen van Zeist heeft hiermee voor bezoekers een grote verzameling boeken en naslagwerken over de geschiedenis van Zeist, haar directe omgeving en in het algemeen over het doen van historisch onderzoek. JanHein heeft de samenvoeging zelf uitgevoerd met de studiezaalmedewerkster.

Terugvinden archieven

Ook heeft hij een bijzonder oog voor het veilig stellen van archieven en historische items van Zeist en haar verleden. Zo is hij zelfs persoonlijk naar Groningen afgereisd om archieven van verdwenen Zeister bedrijven op te halen. Als voorzitter van het Geheugen van Zeist heeft hij zich de afgelopen jaren ingespannen om de verschillende erfgoedpartners te laten verbinden en naar elkaar toe te laten groeien.

Ot en Sien waarderingssymbool

Het Ot en Sien waarderingssymbool is een replica van het bronzen beeldje ‘Ot en Sien’ in Zeist. Het wordt uitgereikt aan personen die zich inzetten voor de Zeister samenleving. De bedenker van Ot en Sien, Cornelis Jetses woonde en werkte in Zeist in de periode 1909-1919.