Terug naar overzichtTerug naar overzicht

 

 

Aalten, directeur rijwielgroothandel

Interview en verslag: Marja Vermeulen

Gepubliceerd op geheugen van Zeist april 2015

Het verhaal van de directeur van rijwielgroothandel Aalten.

Kader

Naam: Reijer Hendrik Aalten
Geboortedatum: 12 augustus 1928 in Zeist
Getrouwd met: Margaretha Adriana Samsom
Kinderen: 2 dochters, 1 zoon
Kleinkinderen: 6

Meneer Aalten op de ezel met daarnaast zijn vader
heer aalten met accordeon
Enig kind

Mijn vader was een echte Zeistenaar. Opa en oma woonden aan de Wetlaan. Mijn opa was onder andere lantaarnaansteker. ’s Avonds werden door hem straatlantaarns in Zeist aangestoken. Dat beroep bestaat niet meer. Mijn moeder kwam uit Deventer. Zij werkte op een buiten(landhuis) aan de Utrechtseweg in 1935. Mijn vader was van beroep reiziger. Tegenwoordig noemt men dat vertegenwoordiger. Hij werkte voor rijwielfabriek Springfield in Amsterdam. Eind 1935 durfde mijn vader voor zich zelf te beginnen met een groothandel in fietsonderdelen. Mijn ouders waren al getrouwd. Ik was enig kind. Dat heb ik niet altijd leuk gevonden. Mensen denken soms, dat je als enig kind verwend wordt, nou dat was echt niet het geval. Of het bij 1 kind is gebleven, omdat de crisis jaren er waren, dat weet ik niet.

Serieuze jongen

Wij woonden aan de Van der Heijdenlaan 27. Daar had mijn vader ook zijn magazijn laten bouwen. Mijn vader leverde aan fietsenzaken, onder andere in Zeist. Daar waren er in die tijd wel een stuk of 20 van. Ook ging hij de provincie door. Daarom had mijn vader een auto, een Ford. Dat was in die tijd best nog wel bijzonder. De auto stond gestald bij de firma van Ekeris aan de Costerlaan. Ik kan me niet herinneren, dat ik als kind moest helpen in het magazijn van mijn vader. Wel moest ik af en toe voor mijn moeder een boodschap doen bij de winkels op het pleintje aan de Van der Merschlaan. Ik ging naar school aan de Egelinglaan. Omdat ik de HBS wilde volgen moest ik het laatste jaar naar de Slotlaanschool bij meester de Klerk. De School aan de Egelinglaan leidde niet op voor de HBS. Ik was geen wildebras als kind. Ik kreeg pianoles en speelde accordeon.

Oorlogsjaren

Aan de oorlogstijd heb ik niet veel bijzondere herinneringen. Ik ging naar het christelijk lyceum naar school. Op een gegeven moment werd de school aan de Lindenlaan gevorderd door de Duitsers. Toen kregen wij les in het gebouw aan de Socrateslaan. Voordat van alles in beslag werd genomen door de Duitsers had mijn vader een deel van zijn voorraad veilig gesteld in schuren in Den Dolder. De banden werden geruild voor voedsel. Daardoor hebben wij geen honger gehad. Aan het eind van de oorlog moest wel worden uitgekeken voor razzia’s. Mannen en jongens werden opgepakt om te moeten gaan werken voor de Duitsers.

rapport heer aalten
Pensioen

Ik ben altijd wel heel betrokken geweest bij Zeist, vooral met de kerk. Ik was lid van de Rotary en ook nog een jaar voorzitter daarvan in het jaar 1982 – 1983. Ook ben ik bestuurslid geweest van de plaatselijke Rabobank. In 2005 hebben we met enkele andere ex Rotaryleden de Compagnie opgericht. Deze groep komt 1 keer in de 2 weken bij elkaar. Dat zijn mooie avonden. Daarnaast speel ik nog op de vleugel in het Thomaskerkensemble. Daar geniet ik van. Ik kijk met al zijn ups en downs terug op een goed leven.

Bord bedrijventerrein Zeist West - meneer Aalten met de wethouder