Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Kassahuisje aan de Koeburgweg

Door Dick van de Kamp

Op één van mijn vele fietstochten door het mooie Zeist kwam ik uit op de Koeburg. Dit gebied ligt aan het eind van de Laan van Rijnwijk, een zijweg van de Driebergseweg.

Hier heeft zich een belangrijk stuk van de Zeister sportgeschiedenis afgespeeld. De voetbalclub Zeist (opgericht in 1914) heeft hier gespeeld van 1923 tot 1977. Een mooi detail is dat de huur van het terrein mogelijk werd door bemiddeling van de familie Van der Poll.

Betaald voetbal

En wat velen niet weten: de v.v Zeist heeft hier ook betaald voetbal gespeeld en wel van 1955-1961. Het veld ligt er nog. Aan de kant van de zanderige Koeburgweg stond een kleine tribune. Aan de overkant de kleedruimte en een kleine kantine. Het was een knus terrein. Vele Zeistenaren kwamen in drommen op de fiets naar de Koeburg. De politie moest het verkeer regelen op de kruising met de Driebergseweg. Velen gingen na afloop naar sigarenmagazijn Mollee aan de Steynlaan om de overige uitslagen te vernemen.

In 1976 is de v.v. Zeist naar de Dijnselburg vertrokken. De tribune werd afgebroken en op de Dijnselburg weer opgebouwd. De club heette niet meer “v.v.” maar “s.v”. De clubkleuren zijn paars-wit.

Koeburg aan het eind van de Laan van Rijnwijk
Kassahuisje op de Koeburg
Kassahuisje

Wat is er over van de roemruchte tijd op de Koeburg? Alleen het kassahuisje. Je kon er aan beide kanten langs. Er waren twee loketten. Op de foto is een van de zijraampjes goed te zien. Daar werden de kaartjes verkocht. In 1958 kostte een jongenskaartje    fl 0,35! Maar er waren ook wel eens clandestiene kijkers. Ik ken één ervan heel goed.

De v.v. Zeist is een club met mooie tradities. Zo wordt elk jaar bij het begin van de competitie bij het oorlogsmonument een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de in de oorlog omgekomen spelers.

Ontstaan betaald voetbal

Het betaalde voetbal kwam in Nederland met moeite tot stand. De KNVB was fel tegen. Er ontstond een “wilde” competitie van enige betaalde clubs, waaronder de profclub Utrecht. De KNVB kon het niet tegenhouden en 28 november 1954 gingen de KNVB en de NBVB samen. De v.v. Zeist ging ook meedoen en werd in 1955 semiprofclub. De bedragen die de spelers ontvingen stelden naar de huidige maatstaven weinig voor. Bij winst kreeg de speler 30 gulden, bij gelijkspel 15 en bij verlies 2,50!

De beste speler

Voor velen was Teus van Rheenen de beste speler. Al in 1948 vielen zijn kwaliteiten op. Hij was toen 18 jaar en speelde in het Nederlands elftal onder 19 jaar. Hij liet zich overhalen om betaald voetbal te gaan spelen. Hij kwam uit voor profclub Utrecht en voor Elinkwijk.

Hij schreef geschiedenis op de 11e september 1954. De profclub Utrecht speelde tegen Fortuna en Teus scoorde de eerste hattrick in het betaalde voetbal. Dat was een hele prestatie want de keeper van Fortuna was Frans de Munck die jaren in het Nederlands elftal speelde.

Op de 28e november gingen KNVB en NBVB dus samen en speelde Teus voor Elinkwijk. Maar niet voor lang. Op 1 juli 1955 werd hij gekocht door de profclub Zeist voor het recordbedrag van 33.000 gulden. Hij was de sterspeler en verdiende dan ook meer dan de anderen. 65 gulden per week, bij winst 100 en bij gelijkspel 50 . Bij verlies niks. In 1959 vertrok van Rheenen naar ’t Gooi en speelde daar tot 1963.

Na zijn voetbalcarrière startte van Rheenen een sportzaak aan de Voorheuvel. Hij overleed op 62 jarige leeftijd in 1992.

Contractondertekening T. v. Rheenen onder toezicht van voorzitter Postma en secretaris V.d. Top
Bekerwedstrijd

Oude(re) Zeistenaren spreken nog vol lof over de bekerwedstrijd die Zeist speelde tegen Feyenoord. Het was 21 mei 1958. In de avond. De Koeburg was uitverkocht. Sommige kranten schreven over 5000 man publiek, anderen over 9000! Het was een spectaculaire wedstrijd. Het scheelde niet veel of Zeist als club uit de 2e divisie had een club uit de eredivisie verslagen. Het stond tot kort voor het einde 2-1 voor Zeist. In de laatste minuten maakte Kees Rijvers er 2-2 van. De uitspelende club had toen volgens de toen geldende regels gewonnen. En een geldig doelpunt van Zeist was ook nog vlak voor het einde afgekeurd.

Jan Outshoven, geboren en getogen Zeistenaar, speelde de wedstrijd van zijn leven. Hij moest het als rechtsback opnemen tegen Coen Moulijn, de gevierde linksbuiten van Feijenoord en het Nederlands elftal. Jan speelde Coen uit de wedstrijd! Natuurlijk had Jan de hele dag nog gewerkt.

Op de foto: staand de Feyenoordspelers v.l.n.r. Rijvers, v.Gijp, Schouten, Moulijn, Meyers, Bal, Osterholt, Roodbergen, Steenbergen, Panman en Kerkum. Op de voorste rij de Zeistspelers Outshoven, Van Delft, De Jongh, Olthof, Soesbergen, Zwezerijn, Witte, Van Rheenen, van Maren, van de Mey en van de Eshof.

Elftallen van v.v. Zeist (onder) en Feyenoord (boven) bij bekerwedstrijd op 21 mei 1955
Kassahuisje op de Koeburg
Het lege veld

Als u in de buurt van de Koeburg komt, ga dan even langs bij het kassahuisje en kijk over het lege veld en besef wat er zich hier allemaal heeft afgespeeld.

Dit artikel kwam mede tot stand met dank aan clubhistoricus Herber van Rees.