Terug naar overzichtTerug naar overzicht
De Sain Bloemsierkunst

Door: Asta Diepen Stöpler

Erna de Sain: “Onze etalages waren beroemd. Met Pasen waren er met levende kuikentjes; en voor jonge eendjes was er een vijvertje om in te zwemmen.”

Anton en Marie de Sain begonnen hun bloemenzaak eind jaren ’30 op de Voorheuvel 78 of 80. In de oorlog verhuisden zij naar Voorheuvel 24. Anton overleed in 1969. In 1983 is de winkel gesloten vanwege de bouwplannen van De Punt. Marie overleed in 1991. Erna de Sain vertelt over De Sain Bloemsierkunst van haar ouders.

Boeketten voor Boschlust

’s Avonds om 10 uur ’s ging wel eens de telefoon. Toenmalig beheerder van hotel-theater Boschlust kwam er dan achter geen bloemen te hebben voor de optredende artiest. Mijn vader maakte een mooi boeket en mijn moeder sprong op de fiets om het te brengen.

Erna de Sain met bloemen in het haar voor haar eerste communie
De Sain Bloemencorso 1952. De auto is versierd door Antonius De Sain (achter het stuur), Erna en haar broer Ab achterin de auto
Bloemsierkunstenaar

Mijn vader was een van de eerste Nederlandse bloemsierkunstenaars, hij behaalde het diploma eind jaren ’50. Alles wat hij bedacht konden zijn handen maken: kerkversieringen, grafwerk, tafelstukken en praalwagens voor bloemencorso’s. Hij stond vooral bekend om het mooie bruidswerk. Uit de wijde omgeving kreeg hij hiervoor opdrachten. Hij gebruikte alleen echte bloemen; kunstzijden bloemen vond hij helemaal niets.

Hard werken

Mijn ouders werkten altijd hard: in de winkel, bloemstukken maken, bestellingen wegbrengen op de fiets in heel Zeist, Driebergen, Doorn, Bosch en Duin. Mijn 3 broers en ik moesten vanaf 10 jaar meehelpen. We hebben wat afgefietst in weer en wind met 2 tassen achterop. We waren blij als we 5 cent fooi kregen; heel soms 10 cent.

Bestellingen wegbrengen

Tussen de middag en na 18.00 uur werden de bestelde bloemen naar klanten gebracht. Mijn vader werkte enkele jaren in verschillende grote bloemenzaken in het land; mijn moeder hield de winkel in Zeist draaiende.

De Sain winkel Voorheuvel 24, hier is nu De Punt
Etalages

Onze etalages waren beroemd. Vooral rond de feestdagen. Met Pasen waren er met levende kuikentjes; en voor jonge eendjes was er een vijvertje om in te zwemmen.
Bloemen en planten werden 3, 4 keer per week vers aangeleverd . We hebben nooit koelcellen gehad. Warm weer betekende een kortere houdbaarheid van bloemen. Dan waren we blij met een sterfgeval, want in grafwerk komen meestal open bloemen.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in De Nieuwsbode 8 november 2017

Erna de Sain doet mee aan een Mariaprocessie 1950