Terug naar overzichtTerug naar overzicht
V&D Muijsert

Door: Asta Diepen Stöpler

Paul Muijsert: “Zangeres Marie Cecile Moerdijk woonde toen in Zeist en ze kocht een scheidsrechterfluitje om zo haar dochter te kunnen roepen als die in de bossen achter het huis speelde.”

24 september 1968 is het Zeister filiaal van V&D geopend. De laatste dag was zaterdag 13 februari 2016, dinsdag 16 februari kwam het bericht dat de sluiting onafwendbaar is.

Vanaf eind jaren ’60 organiseerde V&D Zeist koopochtenden voor invaliden. Ruim voor de wekelijkse koopavonden gooide V&D Zeist de deuren op de vrijdagavonden van december open. Tot diep in de ’80-er jaren werden aankopen en bestellingen thuis bezorgd.

Paul Muijsert praat over V&D Zeist, waar hij 20 jaar verkoopmedewerker was op de sportafdeling.

Start bij V&D

Mijn eerste werkweek begon goed. Na 3 dagen hadden we een halve dag vrij ter ere van de geboorte van kroonprins Willem-Alexander.

Ik solliciteerde voor een baan in Zeist. Omdat het filiaal hier nog in aanbouw was, ging ik naar het filiaal aan de Lange Viestraat in Utrecht. Naast een cursus verkooptechniek leerde ik ook over de geschiedenis van V&D. Iedere medewerker werd geacht goed op de hoogte te zijn van het bedrijf.

Drukte in de V&D
V&D
Openingsdag

Vanaf maart 1968 werkte ik in V&D Zeist, de sportafdeling zat toen in de kelder. De openingsdag was bijzonder. ’s Morgens gingen de genodigden – niet het personeel – naar de Heilige Mis in de Jozefkerk aan de Rozenstraat. Daarna liep een fanfareband door de Hogeweg, het zag zwart van de belangstellenden.

De openingsceremonie was op de 2e verdieping. Na de onvermijdelijke toespraken moest een kleindochter van de heer Dreesmann de openingshandeling verrichten: slaan op een grote bel. Zij was 5, 6 jaar en durfde eerst niet. Maar ze kreeg de smaak te pakken en wilde niet meer ophouden. Toen de voordeuren open gingen stroomden de mensen binnen, vele honderden. De eerste 20 kinderen kregen speelgoed cadeau. Vooral de roltrappen trokken belangstelling, uniek in onze gemeente. Er is een film van de opening gemaakt, in kleur. Maar deze is niet te vinden. Als iemand deze film heeft, dan zou ik heel graag in contact komen met deze persoon.

Sportafdeling

Mijn afdeling verkocht artikelen voor tennis, hockey en ruitersport, elitaire sporten voor die tijd. En ook hometrainers, tafeltennistafels, sportkleding. Onze vrijdagaanbiedingen liepen goed. Schaatsen: noren, dubbele ijzers, kunstschaatsen waren niet aan te slepen.

Ik was een vaste factor op de afdeling. Ruim 20 jaar heb ik hier met veel plezier gewerkt. Ook nu nog word ik wel eens op straat herkend. Laatst door een volwassen man, die schaamtevol bekende dat hij ooit een stinkbom op de afdeling kapot had getrapt. Hij voelde zich er nog schuldig over, maar ik kan het me het voorval niet herinneren.

Roltrap in de V&D
Optreden fanfareband bij de openingsceremonie van de V&D.
Eekhoorn

De eekhoorn was het symbool van V&D in Zeist: vanwege de bossen en vanwege zuinigheid. De eekhoorn werd in al onze advertenties afgebeeld.

We kregen ook veel bekende Nederlanders: politici, een minister die op zoek was naar een zakmes, een prinses en ook artiesten. Zangeres Marie Cecile Moerdijk woonde toen in Zeist en ze kocht een scheidsrechterfluitje om zo haar dochter te kunnen roepen als die in de bossen achter het huis speelde.

Dit artikel is al eerder verschenen in De Nieuwsbode op 9 maart 2016.