Actueel

Nieuws

Bouwmiddagen 100 jaar Mobaco

Speciaal bij de tentoonstelling organiseert Mobaco bouwuurtjes voor kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar. De gratis bouwuurtjes zijn in de tentoonstellingsruimte, in de publiekshal van het gemeentehuis. Vooraf aanmelden is verplicht.

Lees meer »

100 jaar Mobaco tentoonstelling in Gemeentehuis Zeist

Op vrijdagmiddag 16 februari opende wethouder Walter van Dijk de tentoonstelling ‘100 jaar Mobaco 1924-2024’ in het Historisch Informatiepunt in  de publiekshal van het gemeentehuis Zeist. De tentoonstelling is samengesteld en ontworpen door Mobacodeskundige Caspar Mol.

Lees meer »

Historisch café in FIGI

Op maandag 29 januari a.s. om 17 uur is er weer een Historisch Café van het Zeister Historisch Genootschap in Figi. Verzamelaar Caspar Mol geeft deze keer een lezing over Mobaco speelgoed

Lees meer »

Verzamelaar Oscar Meijer levert belangrijke bijdrage aan expositie Slot Zeist

Van 7 november tot 29 januari organiseert Stichting de ZilverKamer Zeist een expositie rond het zilver dat de Zeister zilverindustrie leverde aan de drie vorstinnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix. Onderdeel van die tentoonstelling (Zeister zilver voor drie vorstinnen) vormt een wand met Oranje memorabilia afkomstig uit de verzameling van een van de grootste verzamelaars van Oranjevoorwerpen in Nederland, Oscar Meijer uit Amersfoort. De ZilverKamer bezocht Oscar thuis en liet hem aan het woord over zijn collectie en over de expositie.

Lees meer »

Tentoonstelling Zeister zilver voor drie vorstinnen in Slot Zeist en Het Hernhutter Huis

Vanaf 7 november exposeert Stichting de Zilverkamer Zeist in de culturele vleugel van Slot Zeist en in Het Hernhutter Huis een bijzondere tentoonstelling over het zilver dat door de zilverindustrie uit Zeist is gemaakt voor de vorstinnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix. Het gesprek vond plaats met Alette Geerts (Cultureel Coördinator Slot Zeist) en Cor Krüter (bestuurslid Stichting De Zilverkamer Zeist).

Lees meer »

Tentoonstelling Burgemeesters in beeld

Bestuurder. Beslisser. Boegbeeld. Burgervader: het burgemeesterschap kent vele facetten. De burgemeester is het gezicht van de gemeente en kan een luisterend oor bieden aan haar inwoners. Hij of zij is een betrokken bestuurder die hoogtepunten meeviert en mensen tot steun is wanneer er dieptepunten te betreuren zijn. De burgemeester staat voor de openbare orde in de gemeente en zet zich in voor het welzijn van alle inwoners.

Lees meer »

Oproep

Historicus Karin van Veen uit Oosterbeek doet onderzoek naar de verhalen van die dwangarbeiders. Ze wil graag in contact komen met nabestaanden van Zeister mannen die toen zijn opgepakt en dwangarbeid hebben verricht.

Lees meer »

Expositie Het Verhaal van Slot Zeist is geopend

Geheugen van Zeist heeft een nieuwe (gratis) permanente tentoonstelling gerealiseerd over de historie van Slot Zeist. U bent van harte welkom om een kijkje te komen nemen.

Lees meer »

Zeister Cultuurhistorische Waardenkaart online

De Gemeente Zeist barst van het erfgoed. Verspreid over de hele gemeente zijn allerlei sporen uit het verleden te vinden. Sporen in allerlei soorten en maten die het waard zijn om te koesteren. Het ene met een nog mooier achtergrondverhaal dan het andere. Dit is nu samengebracht in één Cultuurhistorische Waardenkaart: hét verzamelpunt voor cultuurhistorische data van de gemeente Zeist.

Lees meer »

Oproep gedenksteentje WOII

Weet u een plek in de gemeente Zeist waar een bijzondere gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog heeft plaatsgevonden? Of waar mensen ondergedoken hebben gezeten? Of een andere plek die een gedenksteentje van de Tweede Wereldoorlog verdient? Dan kunt u een gedenksteentje aanvragen.

Lees meer »

Beeldcollectie gemeentearchief offline

De beeldcollectie van het gemeentearchief Zeist wordt tijdelijk van de website geheugenvanzeist.nl gehaald. Het gemeentearchief volgt hierin andere archiefinstellingen na een uitspraak van de rechter inzake auteursrecht.

Lees meer »

Kranten en persoonsbewijzen

Op de website van het Geheugen van Zeist vindt u alle kranten tot 1945. Voor de kranten vanaf 1946 t/m 1990 kunt u terecht in het Historisch Informatie Punt van het gemeentehuis.

Lees meer »