Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Activiteitenoverzicht 75 jaar Bevrijding in Zeist

In 2020 vieren we in Nederland 75 jaar Bevrijding. Op deze pagina vindt u een overzicht van de belangrijkste vieringen en herdenkingen die in de gemeente Zeist worden georganiseerd.

Naar aanleiding van de extra maatregelen door de Rijksoverheid rondom het coronavirus zoekt het Geheugen van Zeist samen met Comité 4 en 5 mei Zeist naar een passende alternatieve invulling van de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Bij de Dodenherdenking kan geen publiek aanwezig zijn.

Ook veel andere publieksactiviteiten die tot 1 juni 2020 gepland stonden in het kader van de viering van 75 jaar vrijheid kunnen helaas geen doorgang vinden. Sommige van deze activiteiten zijn geannuleerd. Een aantal activiteiten worden uitgesteld, hiervoor wordt nog gezocht naar een andere datum.

April

3e week april 2020
Verspreiding huis-aan-huis tijdschrift in Austerlitz.
Basisschool De Pirapoleon uit Austerlitz heeft een groot project over de Tweede Wereldoorlog voor groep 7 en 8 gedaan. De kinderen zijn naar Kamp Amersfoort en naar Junior op Wielen geweest. De inzichten zijn gebruikt voor een tijdschrift met interviews met inwoners over de Tweede Wereldoorlog.

3e week april 2020
Verspreiding huis-aan-huis bevrijdingstijdschrift in de gemeente Zeist.

April 2020
Extra editie Dolderse Kroniek over de Tweede Wereldoorlog (wordt huis-aan-huis in Den Dolder verspreid).

Mei

4 mei 2020
Dodenherdenking in Zeist; (GEANNULEERD)

4 mei 2020
Dodenherdenking in Den Dolder (GEANNULEERD)

5 mei 2020
Bevrijdingsdag in Zeist (GEANNULEERD)

5 mei 2020
Bevrijdingsdag in Den Dolder (GEANNULEERD)

Mei 2020
Themanummer van Seijst over de Zeisterse verzetsstrijders waar een straat naar is vernoemd in de Verzetswijk.

Uitgestelde bijeenkomsten - datum nog onbekend

Onderstaande bijeenkomsten zouden in maart/april/mei plaatsvinden, maar deze worden uitgesteld door de coronacrisis. Er zijn nog geen nieuwe data bekend:

  • Geef vrijheid een stem. Totaal danstheater voor kinderen rondom allerlei oorlogsvraagstukken in de OLV Kerk in Bilthoven. Wat was verzetswerk nou precies? Wat betekent het nu om op vredesmissie te gaan?
  • Onthulling herdenkingssteen voor Jos Frankfoorder. Jos Frankfoorder heeft als kind in diverse concentratiekampen gezeten.
  • Expositie in de publiekshal van het gemeentehuis over de bevrijding in Zeist met o.a. aandacht voor de verzet door gemeenteambtenaren en een nagebouwde onderduikerskamer. (Bekijk de expositie online)
  • Fototentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog in het Atrium van Figi. (Bekijk de tentoonstelling online)
  • Scholenproject Kunst & De Klas voor groepen 5 en 6; Het Kunstenhuis organiseert een project in kader van het programma Kunst & De Klas. Hierin zit een les van Idea en een rondleiding door Gilde Zeist langs onder andere de monumenten in het Walkartpark.
  • Muzikale voorstelling rondom het aangrijpende leven van de Joodse dagboekschrijfster Etty Hillesum (1913 – 1943) in de Maria Christina kerk in Den Dolder. Fragmenten uit het dagboek worden afgewisseld met prachtige (Jiddische) liederen en muzikale intermezzo’s.
  • Theatervoorstelling Ina Geisler (Duitse van origine). Zij neemt u mee in een verhaal over vijandsbeelden en schuldgevoelens, maar ook over de waarde van vrijheid en het belang van dialoog tussen allerlei mensen.
  • Presentatie boek over de Joodse onderduikgeschiedenis in Zeist geschreven door Gerrit van der Vorst en Dick van de Kamp.

Augustus

15 augustus
Indiëherdenking in Den Dolder. Herdenking van het eind van de Tweede Wereldoorlog in het gehele Koninkrijk der Nederlanden.

28 augustus
Derde dag Utrechtse Fietsvierdaagse. Deze 3e dag staat in het teken van 75 jaar vrijheid met een route langs monumenten en andere plekken uit de Tweede Wereldoorlog.

30 augustus
Fietstocht met Gilde Zeist langs herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in Den Dolder. Aansluitend volgt er een plechtigheid rond de nieuwe bevrijdingsboom bij de bevrijdingbank in Den Dolder.