Actueel

Agenda

Wandeling: Het lage land van Zeist

zaterdag, 22 september 2018 van 14:00 uur tot 16:30 uur
Een rondleiding waarbij rust en ruimte de voorrang krijgen. In het gebied waar vroeger de Rijn buiten haar oevers trad, lopen wij nu tussen de weilanden en door natuurgebieden. Elk seizoen weer een ander panorama, met als rustpunt, het ‘Jachthuis’. Goed schoeisel aanbevolen. Startpunt: Hoofdingang Slot Zeist, Zeist.
Lees meer »

Rondleiding: Sint Josephkerk

zaterdag, 22 september 2018 van 14:00 uur tot 15:30 uur
De hoogste kerktoren van Zeist kent u ongetwijfeld. Maar bent u wel eens binnen geweest? Topstukken uit het 'Rijke Roomse Leven' zijn te bezichtigen in een sfeer van 'Cuyperiaanse' neogotiek.
Lees meer »

Wandeling: Zeist-West en het verborgen verleden

vrijdag, 28 september 2018 van 14:00 uur tot 15:30 uur
Kent u het verhaal van de Drie Koningen, die naast herberg ’t Clompje woonden? Weet u wat de katten van de molenaar uitspookten en hoe dit leidde tot commotie bij de bewoners aan de Koppeldijk? Deze spannende verhalen hoort u tijdens de rondleiding door dit gebied van stromen en sluizen.
Lees meer »

Gecombineerde fiets- wandeltocht: Bossen in beweging

zaterdag, 29 september 2018 van 14:00 uur tot 16:30 uur
Tijdens de gecombineerde fiets- en wandeltocht worden verschillende typen bossen aangedaan. Onderweg is er aandacht voor zowel de actuele ontwikkelingen in dit natuurgebied als voor het rijke cultuurhistorische verleden. Een verleden waarop bekende namen als de Franse generaal De Marmont, J.B. Stoop en familie De Beaufort een stempel hebben gedrukt.
Lees meer »

Tussen Utrecht en Seijst: In het spoor van oude en vergeten wegen

maandag, 1 oktober 2018 van 20:00 uur tot uur
De documentaire Tussen Utrecht en Seijst gaat over de geschiedenis van de oude wegen in het gebied tussen Utrecht en Zeist. In een oud document uit het jaar 838 wordt voor het eerst de nederzetting Zeist genoemd, toen ‘Villa Seijst’ geheten. Er stond in de 9de eeuw, op de plek van de waar nu de…
Lees meer »

Wandeling: Verborgen verhalen over de Bloemen- en Dichtersbuurt

vrijdag, 5 oktober 2018 van 14:00 uur tot 15:30 uur
Het is 1910. Een pakhuisknecht, kleermaker, fietsenmaker, tuinbaas, metselaar en veldwachter zetten iets op poten wat het leven van veel Zeistenaren zal veranderen. 'Onze’ Schaepman(laan), 'Bartje', Mamejoh. Het zijn trefwoorden uit een verrassende ontdekkingstocht. De rondleiding gaat door het Bloemenkwartier en door lanen en straten met klinkende namen. Wanneer werden ze aangelegd en hoe ogen…
Lees meer »

Wandeling: Bruggetjesroute

woensdag, 10 oktober 2018 van 14:00 uur tot 15:30 uur
‘Sprokkelbrug, Zwitserse brug’, het zegt u misschien niets. Herten en maneschapen kruisen ons pad. Ook de ‘jager’ wordt niet vergeten. Dit krijgt u te zien en er wordt over verteld bij deze nieuwe rondleiding door het Zeisterbos. U zult verbaasd zijn over dit meer dan 100 jaar oude bos. Goed schoeisel aanbevolen en gewend zijn…
Lees meer »

Rondleiding: Boeren, burgers en buitenlui

donderdag, 11 oktober 2018 van 14:00 uur tot 15:30 uur
Hier komen verhalen tot leven. Over de eeuwenoude Koppelweg waarover boeren hun schapen naar de heide voerden. Over de villa Rozenhoeve en de Triodosbank. In het zicht van de buitenplaatsen Veldheim en Ma Retraite wordt deze veelomvattende wandeling een verrassende zoektocht. Start: Cafetaria Nose4Food, Noordweg 1, Zeist.
Lees meer »

Wandeling: Tuinen van Slot Zeist

zaterdag, 13 oktober 2018 van 14:00 uur tot 15:00 uur
Waarom moest de Franse tuin plaatsmaken voor de Engelse variant? Hoe ontstonden tuinen eigenlijk en wie ontwierp ze? In deze korte wandeling, een unieke aanvulling op de rondleiding in Slot Zeist, gaan we in op de geschiedenis van de Slottuin. Avances maken in de theekoepel is mogelijk maar wel onder het toeziend oog van Adam…
Lees meer »

Rondleiding: Fraters van Utrecht, het klooster

woensdag, 17 oktober 2018 van 09:30 uur tot 12:00 uur
Het huidige klooster van de fraters van Utrecht ligt op de grens van Zeist met De Bilt. Tijdens de rondleiding ziet u het bijzondere gebouw, de sfeervolle kapel en de serene begraafplaats. Na afloop is er gelegenheid tot koffiedrinken in de ontmoetingsruimte.
Lees meer »

Wandeling: Hoog Beek & Royen en Molenbosch

zaterdag, 20 oktober 2018 van 14:00 uur tot 15:30 uur
Een wandeling over buitenplaatsen met een verrassende stop bij Het Baken van Zeist! Het 'kippenpaleis', de charmante juffrouw Annie en de kleinste kapel van Zeist, hebben na afloop geen geheimen meer voor u. Start: Gemeentehuis, Het Rond 1, Zeist.
Lees meer »