Terug naar overzichtTerug naar overzicht

‘Van Buiten naar binnen’

Wat in 2015 ooit begon als een ludieke uitwisseling tussen de beeldentuin de ‘Anningahof’ in Zwolle en de gemeente Zeist, is inmiddels uitgegroeid tot een fenomeen: de beeldenroute ‘Van Slot tot Centrum’.

De beelden vormen een logische verbinding tussen het karakteristieke Slot met zijn voorname uitstraling en het gezellige winkelcentrum van Zeist. Geïnteresseerde bezoekers vragen naar de brochure en gaan vervolgens lopend of per fiets op ontdekkingsreis langs de beelden. Inmiddels heeft de beeldenroute zijn derde ‘remake’ achter de rug en zijn in het voorjaar van 2018 een aantal spraakmakende kunstobjecten toegevoegd. Eén van de laatste aanwinsten is het reusachtige beeld ‘Eden’ van Ram Katzir aan de 1e Hogeweg. Een gestileerde afbeelding van een man met hond in afwachtende houding. Mede dankzij een financiële bijdrage vanuit het Mondriaanfonds heeft de gemeente Zeist deze prachtige beelden kunnen aankopen.

Geïnspireerd door het succes is besloten om dit najaar de beeldenroute een ‘uitloop’ te geven tot in de expositiezalen van het Slot. Door een verbinding te leggen van buiten naar binnen de muren van het Slot, wordt aan de beeldenroute een nieuwe en uiterst spannende dimensie toegevoegd.

De diversiteit van de getoonde beelden is enorm: Van de serene sculpturen van Margot Homan, de ronduit grappige beelden van Bas de Wit tot en met de organische creaties van Tanja Smeets. Vaak doen de titels van de kunstwerken iets anders vermoeden dan datgene wat erachter schuilgaat. Wat heeft de kunstenaar met zijn beeld bedoeld ? Vaak valt er dan nog meer in te zien dan u in eerste instantie dacht. Beelden blijven verrassen. Beelden blijven verbazen. Slot Zeist nodigt u dit najaar van harte uit om deze ontdekkingsreis mee te beleven.
In de beeldenexpositie ‘Van Buiten naar binnen’ is werk te zien van de volgende kunstenaars:
Armando, Lia van Vugt, Margot Homan, Arie Berkulin, Bas de Wit, Lotje de Lussanet, Tanja Smeets, Edith Janzen, Gauvrit Sylvestre, Jan van IJzendoorn, Sjef Voets, Kieta Nuij, Hans van der Ham en Bianca Runge.

Film:
Tijdens de expositie is in het theaterzaaltje van het Slot doorlopend de film ‘De ontdekking van Julia’ te zien. Julia Dekker, leerlinge van de Montessorischool in Zeist, ontmoet kunstenares Kieta Nuij in haar atelier. Zij laat haar het ontstaansproces van het bronzen beeld ‘De Stilte’ van nabij meemaken.

Slot Zeist is een van de Erfgoedpartners

 
van dinsdag 9 oktober 2018 tot zondag 30 december 2018
Georganiseerd door
Slot Zeist
Locatie
Zinzendorflaan 1 3703CE, Zeist
Prijs
De buitententoonstelling is gratis. Voor de binnententonstelling gelden de standaard prijzen:
Toegangsprijzen:
Volwassenen: € 5,50
65+/CJP/MJK: € 4,50
BankGiro Loterij VIP-Kaart € 2,75
ASZ/ U-pas: € 1,00
Schoolbezoek onder begeleiding: € 1,00 per leerling
Jeugd t/m 16 jaar: gratis