Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Mobaco

Vanaf 1924 werd Mobaco, constructiespeelgoed van hout en karton, in Zeist geproduceerd door N.V. Plaatmetaalindustrie Van Mouwerik & Bal (Moubal). Na de oorlog bracht de firma Hausemann & Hötte nieuwe Mobaco dozen uit onder het Jumbo label, hoewel de onverwoestbare onderdelen nog steeds in Zeist werden gemaakt. De verkoop van Jumbo Mobaco stopte in 1961 en na honderd jaar wordt er nu nog steeds mee gespeeld!

De tentoonstelling brengt de geschiedenis van dit kleurrijke constructiespeelgoed aan de hand van talloze modellen, onderdelen, bouwdozen, foto’s, handleidingen en reclame-uitingen tot leven. Mobaco-verzamelaars uit het hele land hebben bruiklenen beschikbaar
gesteld voor deze expositie.

Tentoonstellingen in het Historisch Informatiepunt worden georganiseerd door het Geheugen van Zeist. Dit is het samenwerkingsverband van tien Zeister erfgoedpartners. De tentoonstelling ‘100 jaar Mobaco’ is van 19 februari tot en met 24 mei 2024 gratis te bezichtigen tijdens kantooruren in de publiekshal van het Gemeentehuis Zeist.