Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Beeldcollectie gemeentearchief offline

De beeldcollectie van het gemeentearchief Zeist wordt tijdelijk van de website geheugenvanzeist.nl gehaald. Het gemeentearchief volgt hierin andere archiefinstellingen na een uitspraak van de rechter inzake auteursrecht.

Auteursrecht

Erfgoed Leiden en Omstreken verloor op 5 april 2018 een rechtszaak over het online publiceren van 25 anonieme prentbriefkaarten uit het begin van de 20e eeuw. De rechtszaak was aangespannen door de uitgever die 75 euro per foto eiste. De totale schade kwam, inclusief proceskosten, uit op bijna 15.000 euro.

In het geval van oude prentbriefkaarten is meestal niet bekend wie de maker is van de foto op de kaart, maar wel wie de uitgever is. Auteursrechten van uitgeverijen vervallen 70 jaar na eerste publicatie; auteursrechten van makers echter pas 70 jaar na het overlijden van de maker. Archiefinstellingen verkeerden daardoor in de veronderstelling dat zij anonieme prentbriefkaarten ouder dan 70 jaar in hun beeldbanken mochten.

Inzage beeldmateriaal alleen nog in de studiezaal

De uitkomst van dit proces bewijst dat erfgoedbeheerders heel voorzichtig moeten zijn met het publiceren op internet van beeldmateriaal waarvan niet alle eigendomsinformatie voorhanden is. Het gemeentearchief Zeist heeft veel beeldmateriaal waarvan niet vaststaat wie de auteur of rechthebbende is. Pas wanneer onderzoek uitwijst dat de gegevens met betrekking tot de auteursrechten in orde zijn, wordt het beeldmateriaal stapsgewijs weer online beschikbaar gesteld. Dit betekent dat het beeldmateriaal van gemeentearchief Zeist voorlopig alleen in de studiezaal te raadplegen is. De studiezaal is op afspraak te bezoeken van maandag t/m donderdag van 8.00 – 16.00 uur.  U kunt een afspraak maken via gemeentearchief@zeist.nl of telefoonnummer 14 030.

Hoger beroep

Het gemeentearchief Zeist volgt met grote belangstelling het hoger beroep dat Erfgoed Leiden, samen met de branchevereniging van Archiefinstellingen, in deze zaak heeft aangespannen.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u per mail contact opnemen met gemeentearchief@zeist.nl