Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Coronacrisis? Gelukkig hebben we de foto’s nog

Gemeentearchief Zeist roept alle inwoners (jong en oud) in de gemeente Zeist op om mee te helpen een coronacollectie aan te leggen. Wat willen we dat onze (achter-)kleinkinderen te weten komen over de bizarre tijd waarin we nu leven? Stuur foto’s, filmpjes, tekeningen, geschreven teksten en ander materiaal omtrent de coronacrisis op naar het gemeentearchief en geef het door aan de toekomst.

  • Lieve spreuken met stoepkrijt op het fietspad gekalkt.
  • Twee kinderen met een spandoek voor het bejaardenhuis van oma.
  • Boodschappen doen voor de buren.
  • Een grote tekening van een regenboog en de tekst ‘Hoop’ voor het raam.

Het zijn spannende en verdrietige tijden. Maar op allerlei manieren proberen inwoners van de gemeente Zeist de moed erin te houden. We steunen elkaar niet door een arm om de schouders te slaan, maar door uiteenlopende creatieve uitspattingen en initiatieven. Mooie acties in een lelijke tijd: het gemeentearchief van de gemeente Zeist wil deze doorgeven aan latere generaties door ze vast te leggen. En iedereen kan daarbij helpen.

T-shirt met rood hart als dank-je-wel voor de inzet van al het zorgpersoneel

Bewaren voor toekomstige onderzoekers

“De adviezen en richtlijnen van het RIVM, de daaropvolgende maatregelen vanuit de Rijksoverheid en op lokaal niveau: dat zal allemaal bewaard blijven. Maar het is ook belangrijk om te documenteren hoe de samenleving omgaat met deze crisis,” aldus Noortje van Hofwegen, archivaris bij Gemeentearchief Zeist.

“Hoe voelen we ons, wat is het straatbeeld op dit moment? Hoe gaan we met de crisis om op sociale media? Dat zijn vragen die toekomstige onderzoekers zullen stellen. Wij hebben nu de kans om die informatie te verzamelen zodat we het kunnen doorgeven.”

De nog op te richten zogenoemde coronacollectie mag uit van alles bestaan. “We hopen divers materiaal te ontvangen,” gaat Van Hofwegen verder. “Foto’s, filmpjes en tekeningen zijn van harte welkom bij ons. Of zet je gedachten op papier en stuur het op. Alles waarvan jij vindt dat het belangrijk is om door te geven aan volgende generaties, dát zoeken we.”

Help mee

Wilt u meehelpen om vorm te geven aan de coronacollectie? Neem contact op met het gemeentearchief:

  • mail naar gemeentearchief@zeist.nl of
  • stuur jouw inzending op per post: Gemeentearchief Zeist, postbus 513, 3700 AM Zeist.

De studiezaal van het gemeentearchief is momenteel gesloten voor publiek.