Zeist mag zich gelukkig prijzen met een groot aantal actieve organisaties en verenigingen, die zich inzetten voor het behoud van ons erfgoed en voor het uitdragen van de rijkdom ervan: onze erfgoedpartners.
Sola, één van de drie grote zilverwerkfabrieken die Zeist in de vorige eeuw kende, is jarig en viert haar eeuwfeest. De Zilverkamer Zeist, de stichting die de herinnering aan de ooit omvangrijke Zeister zilver- en bestekindustrie levend houdt, heeft hierover een fraaie expositie samengesteld die tot 22 september met vrije toegang te zien is in het gemeentehuis.
Bij de expositie zullen gemaakte objecten te zien zijn; van het kinderbestek tot de koffielepels voor het koninklijk huis. Ook is er aandacht voor de geschiedenis van het familiebedrijf en de reclameuitingen van Sola, zoals de eerste bioscoopreclame.
De Zilverkamer bestaat sinds 2005 en op hun website is heel veel fraais te zien over de geschiedenis van de zilverproductie in Zeist. Foto’s, films en mooie verhalen. Oud-burgemeester Rudi Boekhoven is voorzitter van de Zilverkamer.
Als één van de drie grote zilver- en bestekproducenten was Sola in de 19e eeuw één van de drijvende krachten achter de groei van Zeist. Deze industrie bood direct aan 2.000 mensen en indirect aan liefst 6.000 mensen werk. Sola was gevestigd aan de Van Reenenweg, in een gebouw dat nog steeds bestaat.
Oud-gemeentearchivaris Pierre Rhoen schreef een prachtig boekwerk over de geschiedenis van Sola, dat in delen digitaal gepubliceerd zal gaan worden.
Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan wordt Sola, dat als enige van ‘de grote drie’ in aangepaste vorm nog bestaat, benoemd tot hofleverancier.
Het is enorm belangrijk om deze parel uit de Zeister geschiedenis ook in het heden te koesteren en onder de aandacht te brengen met bijvoorbeeld het boek en zeker met deze expositie.