Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Wat heeft de familie De Beaufort met Austerlitz?

Ongeveer 100 bezoekers kregen op maandagavond 27 mei antwoord op die vraag van mevrouw Fleur de Beaufort in het “Verenigingslokaal”. Zij vertelde ook over de bijzondere beheersvorm van het landgoed “Den Treek – Henschoten”. De avond was georganiseerd door de “Stichting Lokaal Austerlitz”.

Lezing Mevrouw Fleur De Beaufort
De Beaufort

Met Willem Hendrik de Beaufort (1775 – 1829), begint de geschiedenis van de familie De Beaufort in de provincie Utrecht. Willem Hendrik werd geboren op kasteel IJsselstein. Vanwege zijn interesse voor landbouw kocht hij in 1807 landerijen en een hoeve met boerderijen bij Den Treek te Leusden. Willem Hendrik kreeg 7 kinderen waaronder Aernout Jean de Beaufort (1799-1866). Met de deze Aernout is de bijzondere relatie met Austerlitz begonnen.

Arnoud Jan was getrouwd met Anna Aleida Stoop. Anna Aleida was enig kind van Johannnes Bernardus Stoop, een Amsterdamse bankier, koopman en grootgrondbezitter. In de zomer verbleef de familie Stoop veel op de buitenplaats “Het Molenbosch” aan de Driebergseweg in Zeist. Stoop overleed in 1856 en al zijn bezittingen gingen over naar Arnoud Jan en Anna Aleida, onder meer ook “Heidenoord” een boerderij aan de Woudenbergseweg. In Austerlitz die hij, compleet verbouwd als kerk, in 1864  in eigendom aan kerkelijk Austerlitz schonk. Het bleef niet alleen bij deze gift. Arnoud sprong vanuit “Het Molenbos” financieel bij als dat nodig was. Ook na zijn overlijden bleef zijn vrouw Austerlitz steunen. Door zijn nazaten werd deze vrijgevigheid, verder niet meer beperkt tot alleen kerkelijke aangelegenheden, tot ver in de vorige eeuw voortgezet. In 1939 werd het in 1887 door de familie De Beaufort gebouwde “Verenigingslokaal” nog voor hun rekening verbouwd tot een grotere zaal met podium. Meer hierover kunt u lezen op de website van de “Stichting Lokaal Austerlitz”.