Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Geslaagde archeologie middag Austerlitz

Van 8 t/m 12 april ronden archeologen in Austerlitz het archeologisch onderzoek af op de locatie ‘Hart van Austerlitz’. Woensdag 10 april organiseerden zij daarom een archeologisch Kijkje in de Keuken. De opgraving werd mogelijk, omdat de gebouwen op deze locatie (school, gymzaal en enkele woningen) zijn gesloopt en plaats gaan maken voor nieuwbouw.

Bijna 200 bezoekers

Tegen de 200 mensen zijn een kijkje komen nemen. In het Verenigingslokaal waren exposities te bewonderen van archeologisch adviesbureau Vestigia, de Archeologische Werkgroep Nederland en Stichting Lokaal Austerlitz. Een medewerker van Vestigia verzorgde de excursies naar de plaats van het archeologisch onderzoek. Bestuurslid Hans Nijman van de Stichting Lokaal Austerlitz nam belangstellenden mee naar de, in de boswachterij Austerlitz, gemarkeerde plaats van de tent van Marmont.

Kijkje in de keuken van de opgravingen in Austerlitz

Het Franse Kamp

Tijdens eerdere opgravingen aan de noordkant van Austerlitz is een groot stuk van het enorme legerkamp door de archeologen opgegraven en gedocumenteerd. Het kamp werd tussen 1804 en 1807 door Franse en Nederlandse soldaten gebouwd.

Dit keer wordt er niet gegraven in het militaire deel van het kamp. Op basis van de proefsleuven die eerder dit jaar zijn gegraven, lijkt het erop dat in dit gebied de onderkomens waren van de mensen die probeerden een centje te verdienen aan de duizenden soldaten in het kamp.

De duizenden eerdere vondsten van de opgravingen in Austerlitz geven een kleurrijk beeld van het dagelijkse kampleven. Door deze gegevens te vergelijken met historische documenten en toenmalige plattegronden van het kamp komen we steeds meer te weten over de bewoners van het kamp.