Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Onthulling gedenksteen WOII onderduikadres

Op donderdag 20 februari wordt een gedenksteentje over de Tweede Wereldoorlog onthuld bij de Montaubanstraat 20. De plechtigheid begint om 14.00 uur in het gemeentehuis aan Het Rond 1. Iedereen is van harte welkom. Daarna gaat het gezelschap te voet naar de Montaubanstraat 20 waar het steentje  wordt onthuld door wethouder Marcel Fluitman en de zoon van mevrouw Velema- van Riessen. Daarna is gelegenheid om onder begeleiding de onderduikplek te bekijken.

Onderduikadres Montaubanstraat 20

Villa Bene-Sita werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt als onderduikadres voor de Joodse Karl Georg Mazur en zijn vrouw Anna. Zij waren oorspronkelijk afkomstig uit Oostenrijk. In mei 1940 kwam het Joodse echtpaar met hun zoon Peter in Zeist terecht. Ze hielden zich op verschillende adressen schuil tot het echtpaar in 1943 mocht onderduiken bij de familie Van Riessen. Hun zoon Peter werd ondergebracht in Drente. Het echtpaar Mazur en hun zoon Peter hebben de oorlog overleefd.

Er is een minidocumentaire van Gezichten op Vrijheid waarin mevrouw Velema – van Riesen uit Zeist aan Puck van den Berg laat zien waar tijdens de Tweede Wereldoorlog de Joden bij haar ondergedoken zaten. Bekijk hier die minidocumentaire.

Onderduikadres in Zeist op de Montaubanstraat

Route van gedenksteentjes

Dit gedenksteentje  is het 4e steentje in een serie van stenen die herinneren aan bijzonder plekken en gebeurtenissen die in de Tweede Wereldoorlog in Zeist hebben plaatsgevonden. Zo ontstaat een blijvende route die de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in stand houdt. Het project is een initiatief van Het Geheugen van Zeist en het 4 en 5 mei comité in Zeist.