Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Onthulling gedenksteentje op het Zusterplein

Op vrijdag 24 september wordt een gedenksteentje over de Tweede Wereldoorlog bij de kerk aan het Zusterplein onthuld ter nagedachtenis van de opvang van duizenden vluchtelingen. De plechtigheid begint in de kerk aan het Zusterplein om 14.30 uur. Het steentje wordt onthuld door wethouder Marcel Fluitman en de heer Kits. Bij deze onthulling is iedereen die daar belangstelling voor heeft welkom.

Gedenksteentje ter nagedachtenis aan de opvang van duizenden vluchtelingen in Zeist in de Tweede Wereldoorlog

Dit gedenksteentje wordt onthuld in een serie van stenen, die herinneren aan verzetsstrijders, Holocaustslachtoffers, onderduikers of plekken en gebeurtenissen die in de Tweede Wereldoorlog in Zeist hebben plaatsgevonden. Zo ontstaat een blijvende route die de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in stand houdt. Het project is een initiatief van het Geheugen van Zeist en het 4- en 5 mei Comité in Zeist. Het project wordt door vrijwilligers uitgevoerd.

Opvang duizenden vluchtelingen in Zeist

Het gonst van de geruchten in september 1944. De geallieerden komen eraan! Het is onrustig in Zeist. Door de Dorpstraten rijden vrachtauto’s en personenwagens, al dan niet gecamoufleerd. Bij station Driebergen-Zeist is het een drukte van belang met vertrekkende Duitsers. Auto’s en fietsen worden gevorderd. De uitzonderingstoestand wordt afgekondigd. Zondag 17 september zijn er de hele dag vliegtuigen in de lucht en er wordt continu geschoten. Na een paar dagen wordt duidelijk, dat er bij Arnhem wordt gevochten. Er komt een grote vluchtelingenstroom, van inwoners uit Arnhem, Limburg en de Veluwe op gang. Al snel wordt duidelijk, dat er een paar duizend vluchtelingen in Zeist terecht zullen komen. Op het Zusterplein wordt een evacuatiepost ingericht. In de tuin van het huis van evangelist Kits op het Zusterplein wordt voor de vluchtelingen gekookt. De omstandigheden zijn niet gemakkelijk. Er is al niet veel eten, maar doordat er steeds meer vluchtelingen komen dreigt een groot tekort aan voedsel, elektra en gas. Om de nieuwe stroom vluchtelingen op te vangen worden kerken en scholen in Zeist door de gemeente gevorderd. Eind november zijn de vluchtelingen ondergebracht op evacuatie-adressen in Zeist of verder getrokken. De kerk aan het Zusterplein kan weer worden gebruikt voor kerkdiensten. Tot aan het eind van de oorlog zijn veel vluchtelingen op het opvangadres gebleven.