Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Onthulling gedenksteentjes

Wethouder Walter van Dijk zal samen met nabestaanden de onthulling van deze gedenksteentjes verrichten. Voorafgaand aan de onthulling wordt een korte bijeenkomst georganiseerd in de Noorderlichtkerk aan de Bergweg 92b in Zeist. Aanvang van de bijeenkomst is 10.00 uur. Inloop vanaf 9.30 uur. Na de bijeenkomst wordt lopend, per fiets of auto naar de woningen gegaan.

Van der Merschlaan 59

Johannes Albertus (Jo) Wennekes woonde met zijn gezin aan de Van der Merschlaan 59. De vader van Jo was NSB-er. Jo zat in het verzet. Hij was vooral actief in het regelen van distrubutiebonnen en het rondbrengen hiervan. Ook verbleef voor een periode van zes weken een Joodse vrouw bij hem thuis. Samen met Frans Viola, onderdirecteur van de distributiedienst, werd hij op 26 augustus 1944 gearresteerd.en overgebracht naar kamp Vught. Vandaaruit kwam hij teecht in concentratiekamp Sachsenhausen en vervolgens in Neuengamme. Daar overleed hij op 24 december 1944 aan de ontberingen.

Panweg 28 ( in de oorlog Panweg 10)

Anton Elskamp werkte in de oorlog bij het distributiekantoor in Zeist. Voor de oorlog was hij actief in de burgerwacht. Zo kwam hij in het verzet terecht. Hij hield zich bezig met het verzamelen en verspreiden van distributiebonnen. Hij woonde met zijn gezin aan de Panweg 28. Er verbleven regelmatig Joodse onderduikers in de woning. Door verraad van de overbuurman, een NSB-er, werd hij gearresteerd en overgebracht naar kamp Vught. Hoewel een aantal personen na de oorlog heeft verklaard, dat Anton samen met hen naar concentratiekamp Sachsenhausen is getransporteerd is volgens de administratie van kamp Vught Anton op 4 september 1944 aldaar gefusilleerd.

Panweg 63 (in de oorlog Panweg 47)

Adriaan van Hulzen was onderwijzer aan de Adriaanse school aan het Jacob van Lennepplein. Vanaf september 1943 tot aan de bevrijding mocht de Joodse 23 jarige Marianne van Kleef bij Adriaan en zijn gezin onderduiken. Marianne was één van de weinigen van haar familie, die de oorlog overleefde.

Geheugen van Zeist

Deze gedenksteentjes worden onthuld in een serie stenen die herinneren aan verzetsstrijders, Holocaustslachtoffers, onderduikers en plekken en gebeurtenissen die in de Tweede Wereldoorlog in Zeist, Austerlitz, Den Dolder, Huis ter Heide en Bosch en Duin hebben plaatsgevonden. Zo ontstaat een blijvende route die de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in stand houdt. Het project is een initiatief van het Geheugen van Zeist en het 4 en 5 mei Comité in Zeist. Het project wordt door vrijwilligers uitgevoerd. De verhalen achter de gebeurtenissen of bijzondere plekken zijn terug te vinden op de website www.geheugenvanzeist.nl. De website is een initiatief van de samenwerkende erfgoedpartners in de gemeente Zeist.