Terug naar overzichtTerug naar overzicht
  • Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Onthulling gedenksteentjes J.H. Scheps, D. Inden-Reiss en T. Inden en D. van de Wetering
Onthulling gedenksteentjes Baarnseweg Den Dolder

Op vrijdag 29 oktober 2021 onthult Wethouder Marcel Fluitman gedenksteentjes ter herinnering aan D. Inden-Reiss, T. Inden, J.H. Scheps en D. van de Wetering.

Gedenksteentjes voor D. Inden-Reiss, T. Inden, J.H. Scheps en D. van de Wetering.

Het Geheugen van Zeist, het 4 en 5 mei Comité en de Historische Vereniging Den Dolder laten op vrijdag 29 oktober voor Dirkje Inden-Reiss, Theo Inden, J.H. Scheps en D. van de Wetering een gedenksteen onthullen. Wethouder Marcel Fluitman zal de onthulling van deze drie gedenkstenen verrichten. Voorafgaand aan de onthulling is er een korte plechtigheid. Deze begint om 13.00 uur in de Werkwinkel Den Dolder, Dolderseweg 79A in Den Dolder. De Werkwinkel is vlakbij het station en bushalte 59. Er is voldoende parkeerruimte (parkeerschijf verplicht). Iedereen is welkom.

Onthulling op Baarnseweg 36

Na de korte bijeenkomst gaat het gezelschap per auto naar de Baarnseweg 36, waar twee stenen worden onthuld.  Op de steen voor J.H. Scheps staat: “Hij streed tegen de bezetter door middel van het woord. Vormde met het echtpaar Inden-Reiss een verzetskern”. Op de steen voor het echtpaar Inden-Reiss staat “Verzetsstrijders en jodenhelpers. Vormden met J.H. Scheps een verzetskern”.

Onthulling op Baarnseweg 49

Daarna wordt de tocht vervolgd naar de Baarnseweg 49, net over de Paltzerweg. Op de steen voor D. van de Wetering staat de tekst: “Eigenaar van een danslokaal. In oorlogstijd zorgde hij voor broodnodige verstrooiing. Dat kostte hem het leven”.

Geheugen van Zeist

Deze gedenksteentjes worden onthuld in een serie stenen die herinneren aan verzetsstrijders, Holocaustslachtoffers, onderduikers en plekken of gebeurtenissen die in de Tweede Wereldoorlog in Zeist, Austerlitz, Den Dolder, Huis ter Heide en Bosch en Duin hebben plaatsgevonden. Zo ontstaat een blijvende route die de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in stand houdt. Het project is een initiatief van het Geheugen van Zeist en het 4 en 5 mei Comite in Zeist. Het project wordt door vrijwilligers uitgevoerd. De verhalen achter de gedenksteentjes zijn hier terug te vinden.