Het Geheugen van Zeist, Luchtoorlog Zeist en het 4 en 5 mei Comité laten op maandag 14 april gedenksteentjes onthullen voor het voormalig TNO-gebouw aan de Utrechtseweg 48.
Wethouder Walter van Dijk zal samen met nabestaanden de onthulling van deze gedenksteentjes verrichten. Voorafgaand aan de onthulling wordt een korte bijeenkomst georganiseerd in de Wijkzaal van de Sionskerk, Jacob Catslaan 73. Aanvang 16.00 uur. Inloop vanaf 15.45 uur. Na de bijeenkomst wordt te voet, per fiets of per auto naar de locatie van de crash aan ter hoogte van de Utrechtseweg 48 gegaan.
Let op: Aanmelden is verplicht. Het aantal plekken voor de bijeenkomst vooraf is beperkt en al bijna vol door de hoge opkomst van nabestaanden. U kunt zich nog wel aanmelden voor de (reserve)lijst.
De onthulling van de gedenksteentjes zelf is vrij toegankelijk en hier hoeft u zich niet voor aan te melden. Tijd onthulling: rond 16.45 uur.
In de oorlogsjaren werden Zeist en omgeving herhaaldelijk getroffen door de gevolgen van de luchtoorlog. Maar liefst 17 vliegtuigen stortten neer in de gemeente Zeist, terwijl talloze bombardementen en afzwaaiers hun sporen nalieten. Sinds enige tijd onderzoekt Jasper Leunk van Luchtoorlog Zeist deze gebeurtenissen en brengt hij de verhalen en impact op Zeist in kaart op de website luchtoorlogzeist.nl.
Een van de meest intrigerende verhalen is dat van de RCAF Lancaster KB734. Tijdens een missie in de nacht van 16 op 17 juni 1944 werd deze bommenwerper neergeschoten boven Zeist. De crash leidde tot een reeks opmerkelijke gebeurtenissen, van de vondst van een baret, een link met de golfclub, parachutisten, het verzet en contact met nabestaanden. Deze onthulling is een eerbetoon aan de omgekomen bemanningsleden, burgers en militairen die betrokken waren bij de luchtoorlog rond Zeist. Hun verhalen verdienen het om verteld en herinnerd te worden.
Deze gedenksteentjes worden onthuld in een serie stenen die herinnert aan verzetsstrijders, Holocaustslachtoffers, onderduikers en plekken en gebeurtenissen die in de Tweede Wereldoorlog in Zeist, Austerlitz, Den Dolder, Huis ter Heide en Bosch en Duin hebben plaatsgevonden. Zo ontstaat een blijvende route die de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in stand houdt. Het project is een initiatief van het Geheugen van Zeist en het 4 en 5 mei Comité in Zeist. Het project wordt door vrijwilligers uitgevoerd. De verhalen achter de gebeurtenissen of bijzondere plekken zijn terug te vinden op deze website.