Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Onthulling gedenksteentjes Jan Meerdinklaan 20

Het Geheugen van Zeist en het 4 en 5 mei Comité Zeist laten op woensdag 24 april gedenksteentjes WOII onthullen bij de Jan Meerdinklaan 20 in Zeist.

Wethouder Walter van Dijk zal samen met nabestaanden de onthulling van deze gedenksteentjes verrichten. Voorafgaand aan de onthulling wordt een korte bijeenkomst georganiseerd in de Sionskerk aande Jacob Catslaan 73 in Zeist. Aanvang 14.00 uur. Inloop vanaf 13.30 uur. Na de bijeenkomst wordt lopend, per fiets of auto naar de Jan Meerdinklaan 20 gegaan.

Barend en Louise Bouwman en Raphaël en Mietje Keizer

In de woning Jan Meerdinklaan 20 wonen de zussen Huibertje en Cornelia de Man. In juli 1943 laten ze twee Joodse echtparen in hun huis onderduiken. Het gaat om Barend en Louise Bouwman en Raphaël en Mietje Keizer. Het zoontje van Barend en Louise wordt bij een gezin in Driebergen ondergebracht.

Begin december 1943 waarschuwt een politieman: Bij een arrestatie van ondergedoken Joden in Utrecht is een briefkaart gevonden met het adres Jan Meerdinklaan 20 Zeist. Hij adviseert om ergens anders onder te duiken. Als de vier een paar dagen later klaar staan voor vertrek, stopt een overvalwagen van de Utrechtse politie voor de deur. Ze worden opgepakt. Op 25 januari 1944 worden Felix, Mina, Barend, en Louise naar vernietigingskamp Auschwitz gedeporteerd. Bij aankomst worden ze dezelfde dag vermoord. Zoontje Arnold Bouwman overleeft de oorlog.

Arnold Bouwman, 83 jaar

Geheugen van Zeist

Deze gedenksteentjes worden geplaatst en onthuld en daarmee onderdeel van een serie van stenen die herinneren aan verzetsstrijders, Holocaustslachtoffers, onderduikers en plekken en gebeurtenissen die in de Tweede Wereldoorlog in Zeist, Austerlitz, Den Dolder, Huis ter Heide en Bosch en Duin hebben plaatsgevonden. Zo ontstaat een blijvende route die de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in stand houdt.

Het project is een initiatief van het Geheugen van Zeist en het 4 en 5 mei Comité in Zeist. Het project wordt door vrijwilligers uitgevoerd. De verhalen achter de gebeurtenissen of bijzondere plekken zijn terug te vinden op de website www.geheugenvanzeist.nl. De website is een initiatief van de samenwerkende erfgoedpartners in de gemeente Zeist.