Het Geheugen van Zeist, het 4 en 5 mei Comité Zeist en Stichting Lokaal Austerlitz laten in december 2022 gedenksteentjes onthullen bij Wallenberg 3, de Traaijweg 2 en de Prof. Lorentzlaan 167.
Wethouder Walter van Dijk zal samen met nabestaanden de onthulling van deze gedenksteentjes verrichten. Voorafgaand aan de onthullingen worden korte bijeenkomsten georganiseerd. Deze beginnen om 14.00 uur. Na de bijeenkomsten wordt per auto en/of fiets naar de herdenkingsplek gereden.
Wallenberg 3, vrijdag 9 december, aanvang 14.00 uur in eetcafé Ouwe Kamp, Oude Postweg 144, Austerlitz.
Op het Landgoed Wallenberg lagen midden in het bos drie huisjes. In één van de huisjes was de Joodse familie ondergedoken. Op 21 januari 1944 wordt het gezin gearresteerd. Gerd Löwenthal overlijdt op 32 jarige leeftijd in Midden Europa. Zijn vrouw Diena wordt samen met hun twee kinderen omgebracht in Auschwitz op 11 februari 1944. Diena werd 31, Eric en Ralph slecht drie en één jaar.
Traaijweg 2, zaterdag 17 december, aanvang 14.00 uur in eetcafé Ouwe Kamp, Oude Postweg 144, Austerlitz
Tot halverwege 1942 werd het pand bewoond door Jeannette en Leonora Kuijt. Beide Joodse vrouwen zijn gedeporteerd naar Sobibor, waar zij op 26 maart 1943 om het leven zijn gebracht. Jeannette werd 53, Leonora 61.
Daarna werd het pand bewoond door de familie Faber. Albert Faber infiltreerde op verzoek als chauffeur in het Duitse leger. Hij werd hier door bekenden en familieleden op aan gekeken. Hij verzamelde informatie voor de geallieerden. Ook was hij betrokken bij het laten ontsporen van treinen en aanvallen op konvooien. 26 november 1944 is hij gearresteerd en op 17 december 1944 gefusilleerd. Hij liet een vrouw en vijf kinderen achter. Na zijn dood bleek, wat hij voor verzetsdaden had verricht en is zijn naam gezuiverd.
Prof. Lorentzlaan 167, donderdag 22 december, aanvang 14.00 uur in de Boskapel, Laan van Beek en Royen 46
Itos en Fred Hoogendoorn waren 17 en 15 jaar oud, toen de Tweede Wereld oorlog uitbrak. Beide jongens raakten betrokken bij het verzet. Itos heeft ondermeermeer geholpen bij het in brandsteken van clubgebouw van de jeugdafdeling NSB en het verzamelen van gegevens over Duitse Flakopstellingen bij de Krakeling. Fred raakte betrokken bij het vervalsen van officiële papieren. Samen waren ze betrokken bij de publicatie en verspreiding van een illegaal verzetsblad “ Het Strijdtoneel” 22 augustus 1944 zijn Itos en Fred gearresteerd en getransporteerd naar
concentratiekamp Sachsenhausen-Oranienburg.
Fred is 17 april 1945 overleden in het buitencommando Politz. Itos overleefde het concentratiekamp Hij hield er het KZsyndroom aan over(Concentratiekampsyndroom). Aan hem is op 25 November 1981 het Verzetsherdenkingskruis toegekend
Deze gedenksteentjes worden onthuld in een serie stenen die herinneren aan verzetsstrijders, Holocaustslachtoffers, onderduikers en plekken en gebeurtenissen die in de Tweede Wereldoorlog in Zeist, Austerlitz, Den Dolder, Huis ter Heide en Bosch en Duin hebben plaatsgevonden. Zo ontstaat een blijvende route die de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in stand houdt. Het project is een initiatief van het Geheugen van Zeist en het 4 en 5 mei Comite in Zeist. Het project wordt door vrijwilligers uitgevoerd. De verhalen achter de gebeurtenissen of bijzondere plekken zijn terug te vinden op de website www.geheugenvanzeist.nl. De website is een initiatief van de samenwerkende erfgoedpartners in de gemeente Zeist.
Voor vragen en meer informatie kunt u contact opnemen met Marja Vermeulen, telefoonnummer 0627198883