Terug naar overzichtTerug naar overzicht
  • Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Onthulling gedenksteentjes bij de Krugerlaan 7 en 9 en de Jagerlaan 22a
Onthulling van gedenksteentjes bij de Krugerlaan 7 en 9 en de Jagerlaan 22a

Het Geheugen van Zeist en het 4 en 5 mei Comité organiseren een bijeenkomst op maandag 16 mei ter gelegenheid van het onthullen van een gedenksteentje ter herinnering aan de onderduik van Fritsje Posener, Jos Frankfoorder en Jacky Jäger.

Heleen bij ‘’t Vuur en Gerrit van der Vorst (auteurs van het boek “Daar komen angst en wanhoop aangeslopen”) zullen samen met nabestaanden en leerlingen van de Hoeksteen de onthulling van deze gedenksteentjes verrichten. Voorafgaand aan de onthulling wordt om 13.30 een korte bijeenkomst georganiseerd in cbs De Hoeksteen aan de Jagerlaan. Deze begint om 13.30 uur. Na de korte bijeenkomst gaat het gezelschap lopend naar de Krugerlaan 7 en 9 en Jagerlaan 22a.

Fritsje Posener

In juli 1943 duikt het joodse echtpaar Posener-Goudsmit onder bij Ko Vrij aan de Frank van Borselenlaan 4. Hun tweejarige zoontje Frits wordt ondergebracht bij de familie Hardeman aan de Krugerlaan 9. Door verraad wordt op 18 augustus 1944 Josje gearresteerd. Samen met zijn ouders wordt hij gedeporteerd naar Auschwitz waar hij op 6 september 1944 wordt vermoord. Hij werd slechts drie jaar oud.

Fritsje Posener

Jos Frankfoorder

Jos Frankfoorder wordt in 1943 bij de heer en mevrouw Jacobi aan de Krugerlaan 7 gebracht. Zijn moeder is gearresteerd. Jos is een baby van 9 maanden oud. Een tijdje later komt ook Jacky Jäger van 6 bij het gezin te wonen. Op de dag van de arrestatie van het buurjongetje Frits worden ook Jos en Jacky gearresteerd. Beide jongetjes komen in de weeshuisbarak van Westerbork terecht. Op 13 december 1944 worden de jongens met het laatste kindertransport uit Westerbork naar Bergen-Belsen gebracht.

Daar blijven ze tot november 1944, waarna ze in Theresienstadt terecht gekomen. In mei 1945 worden ze door het Russische leger bevrijd. Hun ouders zijn vermoord. Jos gaat terug naar Zeist en Jacky gaat naar een oom in Den Haag. Inmiddels blijkt dat een tante van Jos ook de concentratiekampen heeft overleefd. Zij wil Jos samen met haar man meenemen naar Palestina. De familie Jacobi is gehecht aan Jos en willen hem niet afstaan. De commissie oorlogskinderen besluit Jos bij de familie Jacobi te laten. Dit besluit en zijn oorlogsverleden heeft er toe geleid, dat Jos een verscheurd leven heeft gehad. Jos overlijdt in 2008 op 66 jarige leeftijd.

Geheugen van Zeist

Deze gedenksteentjes worden onthuld in een serie stenen die herinneren aan verzetsstrijders, Holocaustslachtoffers, onderduikers en plekken en gebeurtenissen die in de Tweede Wereldoorlog in Zeist, Austerlitz, Den Dolder, Huis ter Heide en Bosch en Duin hebben plaatsgevonden. Zo ontstaat een blijvende route die de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in stand houdt. Het project is een initiatief van het Geheugen van Zeist en het 4 en 5 mei Comité in Zeist. Het project wordt door vrijwilligers uitgevoerd. De verhalen achter de gebeurtenissen of bijzondere plekken zijn terug te vinden op de website www.geheugenvanzeist.nl. De website is een initiatief van de samenwerkende erfgoedpartners in de gemeente Zeist.