Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Oproep gedenksteentje WOII

Het Geheugen van Zeist gaat bijzondere plekken, personen en gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog gedenken door middel van gedenksteentjes. Tezamen gaan alle gedenksteentjes een serie van stenen vormen als stille getuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Op de steentjes wordt een QR-code geplaatst, die verwijst naar een verhaal of filmpje op deze website.

Eerste gedenksteentje

Donderdag 25 april 2019 is het eerste gedenksteentje onthuld bij Herenlaan 32. Verzetsstrijder Catharinus Stomp woonde in de Tweede Wereldoorlog op dit adres.

Catharinus Stomp was een Zeister verzetsstrijder, die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de oprichting en het werk van de Landelijke Organisatie voor onderduikers.  Catharinus Stomp werd net als zijn vader en broer , die ook actief waren in het verzet, gearresteerd. Hij werd veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf en overgebracht naar de gevangenis in Reinsbach in Duitsland. Daar is hij net na de bevrijding in mei 1945 overleden.

Onthulling gedenksteentje Catharinus Stomp door zijn zoon Catharinus Stomp jr (rechts) en wethouder Marcel Fluitman aan de Herenlaan 32

Oproep

Weet u een plek in de gemeente Zeist waar een bijzondere gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog heeft plaatsgevonden? Of waar mensen ondergedoken hebben gezeten? Of een andere plek die een gedenksteentje van de Tweede Wereldoorlog verdient? Dan kunt u een gedenksteentje aanvragen.

Wij vragen u om een paar persoonsgegevens, welke locatie u in gedachten heeft en waarom.

Gedenksteentje aanvragen