Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Pop-up expositie markante Zeister vrouwen

Op zaterdag 19 oktober opent wethouder Marcel Fluitman om 14.00 uur in het Historisch Informatie Punt (HIP) in het gemeentehuis van Zeist de expositie ‘Markante Zeister vrouwen’.  Over vrouwen in de geschiedenis van Zeist, Den Dolder en Austerlitz. Mevrouw Lia van Dijk, zelf zeer actief voor de Zeister samenleving, zal voor de gelegenheid haar verhaal vertellen.

De expositie is van 19 t/m 26 oktober gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van het gemeentehuis, Het Rond 1 in Zeist.

Marie Louise Doudart de Grée
Vrouwen in de geschiedenis

Voor vrouwen is in de geschiedenis lang geen plaats geweest. Het waren de mannen die de geschiedenis schreven, vrouwen werden nauwelijks serieus genomen. Tot slechts enkele decennia geleden bleek haar rol vaak te onbelangrijk om in de geschiedenisboeken te belanden.

Kent de geschiedenis van de gemeente Zeist dan geen markante vrouwen? Toch wel! In deze expositie maakt u kennis met vrouwen die een straatnaam kregen, omdat zij belangrijk zijn geweest in en voor Austerlitz, Den Dolder en Zeist. Daarnaast nomineren wij nog 3 vrouwen die wat ons betreft aan het vrouwelijke straatnamen-palet mogen worden toegevoegd.

 

Maand van de geschiedenis

De pop-up expositie is samengesteld door Gemeentearchief Zeist, Historische Vereniging Den Dolder, Stichting Lokaal Austerlitz en het Zeister Historisch Genootschap voor de Maand van de Geschiedenis 2019, thema Zij/Hij. Honderd jaar nadat Nederlandse vrouwen actief kiesrecht verkregen werd voor dit thema gekozen, om zo vrouwen meer zichtbaar te maken in de geschiedenis.

Mevrouw M.H. Walkart - Gemeente Archief Zeist