Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Stationshuis krijgt Waarderingsprijs Erfgoed Zeist

Vastgoedondernemer Henk Dissel heeft de eerste Waarderingsprijs Erfgoed Zeist gekregen. Donderdag 2 september ontving hij de bijbehorende plaquette voor zijn uitstekende restauratie van het voormalige stationsgebouw van Huis ter Heide. “De toekenning van deze Waarderingsprijs is een grote verrassing voor me. Ik ben blij met de erkenning”, aldus Dissel.

Restauratie

Dissel, geboren en getogen in Zeist, heeft het oude station Huis ter Heide in ruim 2 jaar in oude glorie hersteld. Gelegen aan de Amersfoortseweg 10f was het pand eerst station op de spoorlijn Bilthoven – Zeist. Later was het café Spitfire.

Station Huis ter Heide

Waarderingsprijs

Met de Waarderingsprijs maakt het Geheugen van Zeist initiatiefnemers en uitvoerders van goede restauratieprojecten in de gemeente een groot compliment voor hun inzet. Ria Efdée, voorzitter van de Adviesraad Erfgoed van het Geheugen van Zeist: “Zij zijn een belangrijk voorbeeld voor andere erfgoedeigenaren om historische panden in Zeist in goede staat te brengen en zo door te geven aan toekomstige generaties. We letten onder meer op historische kennis, gebruik van de juiste materialen en aandacht voor duurzaamheid.”

Interview met Henk Dissel

“Niets ging goed. Het project viel van A tot Z tegen. De restauratie was ingewikkeld, onder meer vanwege de staat waarin ik het kocht. Jarenlange verwaarlozing en bewoning door krakers hadden het gebouw geen goed gedaan.” Vastgoedondernemer Dissel heeft een grote liefde voor oude gebouwen. Als klein jochie reed hij graag met de trein mee van Zeist naar Huis ter Heide om dan weer naar huis te lopen. “Toen het te koop kwam, heb ik het aangekocht met het plan om het in oude staat terug te brengen. Mijn team en ik hebben met liefde opgeknapt wat er op te knappen viel. Flink wat onderdelen aan het pand waren te slecht om te behouden, zoals dak, vloeren en metsel- en straatwerk. Deze hebben we vernieuwd, maar wel op historisch verantwoorde wijze. Het is een nieuw gebouw in een gedeeltelijk oud jasje. Het heet voortaan Het Stationshuis.”

Dissel heeft ruime ervaring met restauratie van historische gebouwen. Aan de Dorpsstraat heeft hij de afgelopen jaren 5 panden in oude luister hersteld. Onder meer het pand op de hoek met de Utrechtseweg, waar vroeger de redactie van de Nieuwsbode zat. “Ik vind het prachtig om dit werk te doen. Het belangrijkste is dat ik hiermee een stukje terug geef aan de Zeister bevolking. Zeist is een mooie gemeente en we moeten met ons allen blijven werken aan behoud er van.”