Bestuurder. Beslisser. Boegbeeld. Burgervader: het burgemeesterschap kent vele facetten. De burgemeester is het gezicht van de gemeente en kan een luisterend oor bieden aan haar inwoners. Hij of zij is een betrokken bestuurder die hoogtepunten meeviert en mensen tot steun is wanneer er dieptepunten te betreuren zijn. De burgemeester staat voor de openbare orde in de gemeente en zet zich in voor het welzijn van alle inwoners.
De gemeente Zeist heeft sinds 1811 een burgemeester, in Napoleontische tijd nog in het Frans maire genoemd. Vanaf 1825 benoemt de koning de burgemeester voor een termijn van zes jaar. Binnenkort verwelkomen we hier de veertiende burgemeester. Daarmee nemen we na achttien jaar afscheid van Koos Janssen als burgemeester. Dit belangrijke moment is voor het gemeentearchief aanleiding om het burgemeesterschap van Zeist uit te lichten.
In deze tentoonstelling tonen we alle burgemeesters die Zeist tot nu toe gekend heeft – óók de kinderburgemeesters. Aan de hand van verschillende thema’s lichten we het burgemeestersambt toe. De diverse foto’s laten zien hoe uiteenlopend de functie van de burgemeester is en hoe deze door de tijd heen uitgevoerd werd.