Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Tentoonstelling De mens onder de ambtsketen

Donderdag 27 juni opent de heer Marcel Fluitman, Wethouder van Cultuur van de gemeente Zeist, om 15.00 uur de tentoonstelling: ‘De mens onder de ambtsketen’ in het Historisch Informatie Punt (HIP) in het gemeentehuis van Zeist. Burgemeester Mr. C.J. baron van Tuyll van Serooskerken was burgemeester van Zeist tussen 1919 en 1934.

Burgemeester Mr. C.J. baron van Tuyll van Serooskerken

Mr. Cornelis Jan baron van Tuyll van Serooskerken werd geboren in Arnhem op 18 mei 1869 en overleed in Zeist op 11 januari 1945. Hij was een markante persoonlijkheid die tijdens de uitvoering van zijn ambt veel betekend heeft voor Zeist. Bij zijn afscheid bleek hoe geliefd hij als burgemeester was, hij werd door de bevolking groots geëerd.

Mr. Cornelis Jan baron van Tuyll van Serooskerken (1869-1945) - burgemeester van 1 juli 1919 tot 1 juli 1934

Tentoonstelling

In de expositie krijgt u een beeld van zijn officiële functies en bezigheden als burgemeester. In zijn ambtstijd veranderd Zeist van een villadorp naar een dorp met een stedelijk industrieel karakter, mede door de opkomst van de zilverindustrie. Zijn persoonlijk wordt geschetst vanaf zijn jeugd in Arnhem, de studie in Leiden, de maatschappelijke positie in zijn geboortestad, het burgemeesterschap van 1919 tot 1934 in Zeist en tenslotte de periode daarna.

De tentoonstelling is samengesteld door Stichting De Zilver-Kamer en het Zeister Historisch Genootschap (ZHG) met medewerking van de gemeente Zeist. Speciale dank gaat uit naar de familie Van Tuyll van Serooskerken.

Burgemeester Mr. C.J. baron van Tuyll van Serooskerken in zijn jongere jaren

De tentoonstelling is tot medio oktober te bekijken in de publiekshal van het gemeentehuis van maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 17.00 uur. Toegang is gratis.

Ter gelegenheid van de opening verschijnt de digitale uitgave ‘De mens onder de ambtsketen’, geschreven door Pierre Rhoen, oud-gemeentearchivaris van Zeist.