Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Tentoonstelling Van Utrecht naar Seijst

Donderdag 18 april om 15.00 uur opent de heer Marcel Fluitman, Wethouder van Cultuur van de gemeente Zeist, de tentoonstelling: Van Utrecht naar Seijst. In het spoor van oude en vergeten wegen in het Historisch Informatie Punt (HIP) in het gemeentehuis van Zeist.

Documentaire

De tentoonstelling is gebaseerd op de gelijknamige documentaire van Stichting Het Rozenhuis. Deze documentaire is op 1 oktober 2018 in première gegaan.

De documentaire Tussen Utrecht en Seijst gaat over de geschiedenis van de oude wegen in het gebied tussen Utrecht en Zeist:

  • Hoe ontstonden in de Middeleeuwen in dit gebied de wegen?
  • Welke route volgde de reiziger in die tijd om van Utrecht naar Seijst te komen?
  • Langs welke plaatsen kwam men op deze reis?

Oude landkaart van de wegen tussen Utrecht en Seijst

De tentoonstelling, die is samengesteld door Kees Kort en Pieter Veraart van Stichting Het Rozenhuis samen met het gemeentearchief Zeist, geeft een nadere duiding van de belangrijke historische plekken op de route van Utrecht naar Seijst. Daarbij wordt gebruik gemaakt van teksten van de Zeister dominee Kuijper die in het midden van de twintigste eeuw onderzoeken naar de aard en betekenis van deze locaties publiceerde.

Publiekshal gemeente Zeist

De tentoonstelling is tot medio juli te bekijken in de publiekshal van het gemeentehuis van maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 17.00 uur. Toegang is gratis.

Door het Geheugen van Zeist worden elk jaar ongeveer 4 exposities in het historisch informatiepunt georganiseerd. Al deze exposities geven een kijkje in de geschiedenis van Zeist.