Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Tentoonstelling De Zeister Bosschen verloren?

Donderdag 18 oktober om 10.00 uur opent de heer Marcel Fluitman, Wethouder van Cultuur van de gemeente Zeist, de tentoonstelling: De Zeister Bosschen verloren? Verhaal van een gemeentebos 1913-1994 in het Historisch Informatie Punt (HIP) in het gemeentehuis van Zeist.

De Zeister Bosschen

Zeist en het bos zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Groot is de maatschappelijke onrust in het dorp als de laatste eigenaresse van het bos, mevrouw de douairière Mr. M.C.H. Ridder Pauw van Wieldrecht overlijdt in 1913 en het bos door de erfgenamen openbaar geveild dreigt te gaan worden.  Het is dan niet ondenkbaar dat het bos in handen dreigt te vallen van projectontwikkelaars. De gemeente voorkomt dit scenario door in november 1913 het bos aan te schaffen. Een paar maanden later staat in de Weekbode een ingezonden brief met de kop De Zeister bosschen verloren. Hierin beklaagt men zich erover dat het bos, net gered uit de handen van bouwspeculanten, nu door de gemeente voor een groot deel tóch lijkt te worden verkocht. Heeft de gemeente Zeist de bossen verloren doen gaan?

De Koekenpan (foto circa 1910, J.W. Kraal)
De befaamde Wonderboom in het Zeister Bos (foto circa 1910, J.W. Kraal)
Archiefonderzoek

De tentoonstelling is samengesteld door het gemeentearchief Zeist samen met Marieke Wolterbeek. Haar onderzoek Het toerisme in het Zeister bos 1913-1994 is het resultaat van vele uren archiefonderzoek. De tentoonstelling is tot medio januari te bekijken in de publiekshal van het gemeentehuis van maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 17.00 uur. Toegang is gratis.

Door het geheugen van Zeist worden elk jaar ongeveer 4 exposities in het historisch informatiepunt georganiseerd. Al deze exposities geven een kijkje in de geschiedenis van Zeist.

Bekijk hier de webexpositie over het Zeister Bosch.