Terug naar overzichtTerug naar overzicht
  • Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Tentoonstelling Zeister zilver voor drie vorstinnen in Slot Zeist en Het Hernhutter Huis
Zeister zilver voor drie vorstinnen

Van 7 november 2023 tot 29 januari 2024 hebben we in de culturele vleugel van Slot Zeist de tentoonstelling ‘Zeister Zilver voor Drie Vorstinnen’. Op die expositie topstukken die de Zeister zilverindustrie vervaardigde voor Wilhelmina, Juliana en Beatrix. Je kunt er bijvoorbeeld de Beatrix herinneringsbeker uit 1938 zien, de geboortelepels van Beatrix en Willem Alexander, diverse bestekken en een gouden theeservies. Het wordt zeer bijzonder. Ook de grootste verzamelaar in Nederland van Oranje memorabilia, Oscar Meijer, werkt mee. De inrichting en aankleding van deze expositie zijn magnifiek. We hebben een jaar aan deze tentoonstelling gewerkt.

De expositie

De opzet van de expositie is als volgt. We hebben vier ruimtes tot onze beschikking. In de eerste ruimte laten we alles zien over Zeist, de drie Oranjevorstinnen en over de reden van de expositie. In het tweede vertrek tonen we onze bruiklenen. We hebben voorwerpen in bruikleen uit de Koninklijke Verzameling, van het Joods Museum, van het Zilvermuseum in Schoonhoven en van nog veel andere instellingen. Veel van wat we in dit gedeelte tonen is niet vaak in het openbaar te zien. In de derde ruimte staan de vitrines met het zilverwerk van de Zilverkamer zelf maar ook een wand met de Oranje verzamelstukken van Oscar Meijer. Hiervoor is een speciale wand gemaakt. Het vierde vertrek bevindt zich op de zolder van de vleugel (in het Slottheater). Daar vertonen wij een film van ongeveer 18 minuten die gemaakt is door de Zilverkamer en over Zeist in de 20’ en 30’er jaren gaat, de diverse technieken/werkzaamheden voor het maken van zilver, reclamefilmpjes en de drie vorstinnen.

Wat is er nog meer georganiseerd

We hebben nogal wat georganiseerd rond de tentoonstelling. We laten in de Slotvleugel onder meer de Oranjebeker zien. Op deze beker, die Beatrix ooit ontving, staat het verhaal van Nederland. Maar nu kunnen belangstellenden op de nabije en eenvoudig vanuit het Slot te bereiken locatie van Het Hernhutter Huis ook te weten komen hoe die beker ooit gemaakt is. Heel educatief en leuk om met kinderen naar toe te gaan. Geïnteresseerden kunnen zich via de website van Slot Zeist ook inschrijven voor zogenaamde Zilverdagen. Dat is een zilverwandeling, een lunch/high-tea en een rondleiding door de zilverexpositie. Er vindt bovendien een reeks lezingen plaats (ook inschrijven via Slot Zeist) en tenslotte komen er dagen waarop mensen hun zilver op waarde kunnen laten schatten.

Drie zilverwerkfabrieken

Zeist kende ooit drie zilverwerkfabrieken: Gerritsen & Van Kempen (later Kempen & Begeer), Gero en Sola. Van de drie bedrijven bestaat alleen Sola, in aangepaste vorm, nog. Sola verkoopt onder meer bestek naar meer dan 100 landen, maar de productie van de artikelen vindt tegenwoordig plaats in Azië. Stichting De Zilverkamer Zeist probeert nu de herinnering aan deze industrie levend te houden. Zij doet dat door het inrichten van exposities, het houden van lezingen, het uitbrengen van een nieuwsbrief en het bijhouden van een website. En nu dus met dit mooie Vorstinnenevenement.

Meer informatie via:
www.slotzeist.nl
www.hernhutterhuis.nl
www.zilverkamerzeist.nl