Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Uitreiking Yad Vashem eremedaille aan mevrouw Tjallingii

“De cirkel is rond”, spreekt Rosalie Dior uit in duidelijk Nederlands. Rosalie is de dochter van de Joodse Sjaak. Zij woont al jarenlang in de Verenigde Staten. Als jongetje van 10 jaar vond Sjaak in de Tweede Wereldoorlog een veilig onderkomen in Zeist, bij Gerrit en Margaretha Oudhof, de ouders van mevrouw Alie Tjallingii (bijna 99 jaar). Op 13 oktober ontving mevrouw Tjallingii, namens haar ouders, de Yad Vashem eremedaille van de Israëlische ambassade. “Mijn ouders moesten dit eens weten”, sprak ze ontroerd.

Van links naar rechts: David Simon van de Stichting Vrienden van Yad Vashem Nederland, mevrouw Tjallingii en Cultureel Attaché van de Ambassade van Israël in Den Haag, mevrouw Karin Eliyahu Perry
Red een mens en je redt onze wereld

“Mijn vader vertelde vroeger wel verhalen over de oorlog. Dat hij door jullie op het treinstation in Utrecht werd opgehaald, dat jullie hem verborgen voor de nazi’s. En dat jullie hem zo liefdevol opnamen in jullie gezin. Jullie hebben gezorgd dat hij zich veilig voelde in die angstige dagen”, vervolgde Rosalie in het Engels.

Pas later, na zijn dood, ontdekte Rosalie documenten met daarin de namen van de Nederlandse helpers. In 2017 hebben de nazaten van beide families elkaar ontmoet in Nederland. “We voelen ons zeer bevoorrecht om nu uw ouders te eren”, sprak zij mevrouw Tjallingii toe. “Jullie hebben zoveel risico genomen. Zonder uw ouders was ik er nooit geweest. En mijn kinderen ook niet. Red een mens en je redt onze wereld.”

David Simon van de Stichting Vrienden van Yad Vashem Nederland: “De aantallen transporten van Joden en de immense industriële moord die plaatsvond zijn niet te bevatten. Wat er gebeurd is, is ontstaan door onverschilligheid, door gebrek aan kennis en doordat vele mensen wegkeken. Wij hebben hier een belangrijke les uit te halen. Juist in deze samenleving die steeds complexer wordt, met als gevolg uitsluiting, discriminatie, antisemitisme.”

Yad Vashem eremedaille

De betekenis van de eremedaille is bijzonder indrukwekkend. David Simon: “De ouders van mevrouw Tjallingii zijn heldhaftige mensen die níet wegkeken. Wij kijken met eerbied naar de redders van toen. Je kunt pas verder met het verwerken van verdriet als je kunt vergeven. Dat zijn we aan onze vorige generaties verschuldigd. Gerrit en Margaretha Oudhof zijn twee buitengewone mensen die met grote moed en waardigheid de weg hebben vrij gemaakt voor anderen, terwijl ze hun levens en die van hun geliefden riskeerden. Zij hielden de hoop brandend.

Volgens de Joodse traditie geven we hen met dit gedenkteken een eeuwige naam. Zodat we hen niet vergeten. Om die reden worden de namen van Gerrit en Margaretha Oudhof tevens voor eeuwig in de ‘Muur van de Rechtvaardigen onder de volkeren in Jeruzalem gekerfd. Yad Vashem betekent dan ook: een gedenkteken en een naam.”

Voorkant van Yad Vashem Eremedaille voor Gerrit en Margaretha Clasina Oudhof-Dijk

Verhalen houden herinneringen levend

Ook burgemeester Koos Janssen sprak mevrouw Tjallingii toe: “Het is niet altijd vanzelfsprekend om een ander in nood te helpen. Uw ouders deden het. Het is belangrijk dat het verhaal verder wordt verteld. Want verhalen houden de herinnering levend. Daarom kreeg uw verhaal een plek in de toespraak voor de Dodenherdenking op 4 mei dit jaar in Zeist.”

Mevrouw Tjallingii en Rosalie Dior zijn dankbaar en trots dat het verhaal én de namen van hun ouders op deze manier nooit verloren gaan.

Lees het levensverhaal van mevrouw Tjallingii.