Terug naar overzichtTerug naar overzicht
ZEIST BEVRIJD! 75 jaar vrijheid

Tentoonstellingen op Het Rond, 20 maart t/m 30 juni 2020

LET OP: Helaas gaat de officiële opening van deze expositie op vrijdag 20 maart in het gemeentehuis van Zeist niet door vanwege het coronavirus. We hopen op een later moment alsnog een opening te houden.

Vereniging Geheugen van Zeist organiseert van 20 maart tot en met 30 juni 2020 een tentoonstelling:

  • in de publiekshal van het gemeentehuis en
  • in het atrium van Hotel Theater Figi

om te vieren dat Zeist 75 jaar geleden is bevrijd van de Duitse bezetter.

Opening en lezing

De tentoonstelling wordt vrijdag 20 maart om 15.00 uur officieel geopend door wethouder Marcel Fluitman. Tijdens de opening zal Annemiek Bal, auteur van het boek Het Zeister verzet een lezing verzorgen en worden onlangs opgedoken filmbeelden van de bevrijding in Zeist voor het eerst aan het publiek getoond. U bent hartelijk welkom om de opening bij te wonen.

7 mei bevrijding van Zeist

Op 5 mei 1945 capituleerde Duitsland, maar het duurde nog tot 7 mei 1945 voordat Zeist werd bevrijd. Een grote menigte had zich in de ochtend verzameld op Het Rond tussen het gemeentehuis en Hotel Figi. Om half 10 reden de ‘Polar Bears’ van de 49e Britse Infanterie Divisie van het 1e Canadese Legerkorps via de Driebergseweg en de Dorpsstraat het centrum van Zeist binnen. Leden van de (Nederlandse) Binnenlandse Strijdkrachten, padvinders en de gemeentelijke politie maakten de weg op Het Rond voor hen vrij. De menigte juichte en zwaaide. Jongeren klommen in lantaarnpalen om het beter te kunnen zien. De Nederlandse vlag mocht na 5 jaar weer in de straten wapperen.

Euforie op Het Rond tijdens de bevrijding van Zeist

Tentoonstelling van onbekende beelden

Het moment van de bevrijding is vastgelegd op foto en film. Veel materiaal is bekend, maar dankzij oproepen in de media worden in deze exposities ook onbekende beelden tentoongesteld, geselecteerd door het Zeister Historisch Genootschap. Zo maakte de Zeister fotograaf Ole Nilsson met zijn camera een uitgebreid verslag van de gebeurtenissen rondom de bevrijding.

Heel bijzonder is ook een onlangs opgedoken onbekende film van de bevrijding in Zeist. Het filmpje werd door Richard van Driel Petri gevonden. Zijn grootouders Dick en Sara Duiker hadden tussen 1919 en 1952 een gerenommeerde fotowinkel onder de naam ‘Duiker’ aan de Slotlaan in Zeist. De video was in hun bezit.

Binnenkomst in Zeist van de Canadezen op 7 mei

Naast de tentoonstelling is in het gemeentehuis een onderduikkamer nagebouwd. Ook vertelt het gemeentearchief het verhaal van het vervalsen van persoonsbewijzen in de expositie:

Vervalsen voor het Vaderland. Een kijkje in het Zeister ambtenarenverzet.