Uw zoekacties: Seijst, 1982; p. 32

Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

 
 

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

 • Bladeren
  De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
 • Eenvoudig zoeken
  Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
 • Uitgebreider zoeken
  U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
 • Zoeken met NOT en OR
  Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
  OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
  - Den Haag OR ’s-Gravenhage
  - Vereeniging OR Vereniging
 • Woordcombinatie
  Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
 • Verfijnen
  In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
 • Sorteren
  De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
 • Wildcards
  Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1982; p. 32
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1982
Pagina:
32
Is onderdeel van:
J.B . de Beaufort, sprak van een "armetierige zandhoop". Maar hij trok zich het lot van de piramide aan. Hij liet haar in 1894 reconstrueren, plaatste een nieuwe stenen obelisk op de top en beplantte de hellingen (25).
De eerste huizen Terug naar De Marmont, naar het najaar van 1804. Of-
schoon zij n gedachten over een nieuw dorp in de buurt van de piramide al enigszins verwezenlijkt werden, dufde hij niet al zijn manschappen in het tentenkamp te laten overwinteren. Het merendeel werd weer in kazernes in de stad Utrecht ondergebracht . In het voorj aar van 1805 was de gehele troepenmacht
opnieuw gelegerd bij de Marmont-berg. De Marmont droomde nog steeds van een eervolle rol in de strijd tegen Enge- land. Opnieuw spande hij zich tot het uiterste in om de gevechtskracht van zijn soldaten op peil te houden. Intussen zag hij tot zijn vreugde dat er inderdaad een
dorpje ontstond in en bij het kamp. Hij liet zelf boe- ' renhuizen (trois maisons rurales) bouwen. Deze waren be- stemd voor enkele afgekeurde soldaten, die met meisjes ' uit de omgeving trouwden en zich hier blijvend wilden vestigen . Hij gaf hen bouwland, werktuigen en een toe- lage . Voor anderen wilde hij hetzelfde doen (26). Zijn voldoening over dit alles werd getemperd door de aarzelende houding van Napoleon in de oorlog met Enge- land . Bonaparte begon afstand te nemen van zijn invasie- plannen, ondanks het optimisme van zijn militaire advi- seur Verhuell. Internationaal waren de kaarten ook anders komen te
liggen . Napoleon verwachtte meer roem in het oosten. Op he t
land voelde hij zich onoverwinnelijk. Een duidelijke aanW1]Z1ng dat de verovering van Engeland niet langer het eerste doel was, kreeg De Mar- mont i n september 1805 . Het grootste deel van zijn troe- pen moest hij afstaan voor de strijd in Oost- Europa . Zelf bleef hij in "zijn" dorp, in de schaduw van de pi- ramide, met een betrekkelijk kleine strijdmacht achter .
29
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer