Uw zoekacties: Seijst, 1986; p. 32

Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

 
 

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

 • Bladeren
  De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
 • Eenvoudig zoeken
  Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
 • Uitgebreider zoeken
  U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
 • Zoeken met NOT en OR
  Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
  OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
  - Den Haag OR ’s-Gravenhage
  - Vereeniging OR Vereniging
 • Woordcombinatie
  Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
 • Verfijnen
  In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
 • Sorteren
  De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
 • Wildcards
  Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1986; p. 32
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1986
Pagina:
32
Is onderdeel van:
Op 18 december van dat jaar vond in Utrecht een bijeenkomst plaats, waarop de Hoge en Vrije Heerlijk- heid van Zeist en Driebergen met bijna alle daaraan verbonden bezittingen en rechten door de eigenaar, Graaf Willem Adriaan van Nassau, werd verkocht en plechtig overgedragen aan Cornelis Schellinger, ijzer- handelaar in Amsterdam. De koopsom bedroeg totaal f 157.000,--. Bij de aan de Heerlijkheid verbonden bezittingen werden o.nl. genoemd: het Slot met zijn tui- nen en bossen, de grondheerlijkheid van de Zeister Straat met de daaraan gelegen 28 huizen, verder boerde- rijen en akkers, met andere woorden: het grondbezit dat grootvader Willem Adriaan vroeger stukje bij beetje had aangekocht. Met de in de acte van overdracht speciaal genoemde tuinen waren bedoeld de "plantagiën", voor het huis gelegen, waar hij zo trots op was geweest. Het is bekend dat Willem Adriaan I zijn gasten soms - tegen wil en dank - tijden lang door zijn tuinen meenam om ze te be,;onderen. De bossen lagen ten noorden van het Slot, aan de
overzijde van de Zeister Straat. Het jachtrecht kreeg de nieuwe eigenaar niet; dat werd alleen toegekend wan- neer deze van adel was 10) .
De nieuwe eigenaar Cornelis Schellinger , geboren in
1711, was de zoon van Rutger Schellinger en Maria van Laer. Zijn ouders behoorden tot het amsterdamse patri- ciaat, de rijke kooplieden, de families waaruit de leden van het bestuur van de stad, de vroedschap konden worden gekozen. Voor zo' n benoeming moest men evenwel lid zijn van de Staatskerk, de Hervormde Kerk. Rutger Schellinger en z ijn vrouw waren doopsgezind; zij be- hoorden tot de Doopsgezinde gemeente "Lam en Toren". Dat sloot uit, dat hun zoon, die bij zijn geboorte ook bij deze gemeente was ingeschreven, ooit in de vroed- schap zou kunnen komen . In 1736 trouwt Cornelis met Sofia Centen . Hij is dan nog eigenaar van een ijzerhan- del in Amsterdam, die hij in 1746 verkoopt en dan blijkbaar van de inkomsten van zijn bezittingen kan leven.
28
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer