Uw zoekacties: Seijst, 1983; p. 34

Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

 
 

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

 • Bladeren
  De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
 • Eenvoudig zoeken
  Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
 • Uitgebreider zoeken
  U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
 • Zoeken met NOT en OR
  Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
  OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
  - Den Haag OR ’s-Gravenhage
  - Vereeniging OR Vereniging
 • Woordcombinatie
  Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
 • Verfijnen
  In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
 • Sorteren
  De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
 • Wildcards
  Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1983; p. 34
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1983
Pagina:
34
Is onderdeel van:
Ten zuiden van het Rond bevond zich de Broedergemeen-
te, zoals we die nu ook nog kennen, maar met veel meer bedrijvigheid van winkels en ambachten in het Broeder- huis, en kleine industrieën langs de Karpervijver. Het Slot was in gedeelten door de ambachtsheer en groot- grondbezitter Johannes van Laer, een dertiger, ver- huurd . In 1811 breidde hij zijn bezit nog uit door de aankoop van Beek en Royen. Ach ter het Slot bevond z ich nog de nu wa t verwaarloosde franse vormtuin en aan de voorzijde l ag de grote gezichtslaan, tegenwoordige Slo tlaan, met links en re cht s een bosgebied, de oude sterrebossen uit de tijd van de aanleg van het Slot- park.
Mooi was het ook aan de lage kant van Zeist. Daar bevonden zich veel boerderij en die we ook ' nu nog ken- nen: De Bunzing, Zomerdijk , St oe twegen, Blikkenburg, en het thans verdwenen Griffensteyn. In totaal t e lde Zeist 20 l andb ouwbedrijven, sommige
ook wel op de zandgronden. Veel akkerbouw (diverse graansoorten) daarnaast veeteelt; sommige boeren hiel- den ook schapen. Kortom een groot aantal zogenaamde gemengde bedrijven. De zeister gemeenschap steunde economisch gesproken
op drie bedrijfstakken: akkerbouw en veeteelt in het zuiden; indus trie, ambachten en winkels van de Broeder- gemeente langs de Karpervijver en de Zeister Grift (ter hoogte van he t sluisje), bosbouw en heide-ontginningen in het noorden en noordoosten . Vergeten we tenslotte niet dat er nog geen sprake was van de buitens langs de Utrechtse- en Driebergseweg . De heide reikte op ver- schillende plaatsen tot aan deze wegen. Met bos rondom had er nooit een korenmolen op de hoek van Driebergse- weg en Molenweg kunnen staan. Het statige Kersbergen verhief zich in zijn loofbo s tegenover de kerk. Ter plekke van de Rj.dderhofstad Blikkenburg stond alleen een boerderij en het huis Wulperhorst had een andere allure dan het later in de zestiger jaren der vorige eeuw gebouwde grote rose huis. Trouwens dit zuidelijke gedeelte van Zeist werd eerst in december 1811 met Aus- terlitz bij onze gemeente gevoegd . Het werd tevoren
30
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer