Uw zoekacties: Seijst, 1983; p. 40

Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

 
 

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

 • Bladeren
  De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
 • Eenvoudig zoeken
  Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
 • Uitgebreider zoeken
  U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
 • Zoeken met NOT en OR
  Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
  OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
  - Den Haag OR ’s-Gravenhage
  - Vereeniging OR Vereniging
 • Woordcombinatie
  Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
 • Verfijnen
  In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
 • Sorteren
  De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
 • Wildcards
  Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1983; p. 40
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1983
Pagina:
40
Is onderdeel van:
al in Amersfoort hebben verkocht, het vlees had men nog in huis. Vader en zoon, die naar het huis der gemeente waren meegenomen, bekenden en werden "in bewaring geno- men". De rentmeester van de heer Van Oosthuyse permit- teert de maire van Zeist het vlees van de gestolen schapen "nu in het gemeentehuis" aan de armen te dis- tribueren. Ook de vellen werden achterhaald, want op 23 mei stuurt de rechter van instructie van het tribunaal der eerste instantie te Amersfoort vader en zoon Oud Broekhuyse met een veldwachter naar Zeist tot nader onderzoek . De schaapsvellen bleken zich toch bij een van hen te bevinden. Tegen reeu worden ze aan een ver- tegenwoordiger van de rentmeester Loffeit van Van Oost - huyse meegegeven. De aard van het delict en de verdeling van het in
beslag genomen vlees zijn opnieuw symptomen van de heersende armoede. Een ander voorbeeld. In de zomer van 181 3 wordt vanuit Amersfoort geïnfor-
meerd of de daggelders Cornelis van Ee en Gerrit Ger- rit sen, beiden gepakt als wildstropers, in staat zijn de opgelegde boetes te betalen. Het gaat om een bedrag van 71 francs, 6 centimes en kosten. De maire antwoordt dat beiden armlastig zijn. Datzelfde is het geval met Mijns Mijnsen, die tot 38 francs, 19 centimes boete is veroordeeld, omdat hij een hooiberg bedorven heeft, door daar verschillende nachten in te slapen. Wel veel minder strenge straffen in die franse tij d
dan tevoren onder de Hoge Heerlijkheid toen er sneller werd gebrandmerkt en gehangen. Zeist beschikt niet over tehuizen - werkhuizen - voor bedelaars. \.el maant de onderprefect telkens bedelaars, die niet te Zeist thuishoren, naar hun geboorteplaats, althans hun ge- meente van herkomst, terug te zenden. Nu en dan, maar in het bijzonder op 's keizers ver- jaardag, had ook de openbare orde het zwaar te verdu- ren. Geen politieke onrust of ongeregeldheden bij het voor de Fransen kerende getij, maar wel uitgelatenheid en herrie trappen op de II
nationale" feestdag. De vie-
ring van de verjaardag van Napoleon op 15 augustus had 36
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer