Uw zoekacties: Seijst, 1982; p. 17

Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

 • Bladeren
  De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
 • Eenvoudig zoeken
  Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
 • Uitgebreider zoeken
  U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
 • Zoeken met NOT en OR
  Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
  OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
  - Den Haag OR ’s-Gravenhage
  - Vereeniging OR Vereniging
 • Woordcombinatie
  Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
 • Verfijnen
  In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
 • Sorteren
  De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
 • Wildcards
  Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1982; p. 17
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1982
Pagina:
17
Is onderdeel van:
De Brouwerij De terzijde van het Slot gelegen zogenaamde Brouwe-
rij is als koetshuis en stalling samen met het Slot verrezen en dateert derhalve uit het laatste kwartaal der 17e eeuw . He vinden haar op de grote gravure met het perspectiefgezicht van het Slot en zijn tuinen (1718) van Stoopendaal- Visscher reeds ingetekend. Ook op een der kleinere gravures uit dit plaa twerk (nr 18: gezigt langs de vijver na de ingang van de Nieuwe Tuyn) staat de "Brouwer ij " aangegeven. Na de verkoop door de graaf van Nassau van de Heer- lijkheid Zeist aan Cornelis Schellinger in 1745, komt ook de "Brouwerij 11
aan deze Hernhut ter. Een eerste
gebruik da t dan van de s t allingen gemaakt word t is die van een voorlopig logies voor de ongehuwde broe- ders van deze gemeenschap. Ze vonden daarnaast, tot het Broederhuis voltooid was, ook op het Slot een on- derkomen. Maar de vroegere stallingen van de graaf van Nassau noemden ze "de stal van Christus" geboor t e indachtig : "Bethlehem". To t 1762 mogen we aannemen, oorspronkelij ke bestemming van huis . heef t behouden. Dan word t
dat het gebouw zijn stallingen en koets- het anders . Cornelis
Schell inger verhuurt zijn stallen aan de Diaconie der Broedergemeente om ingericht t e worden tot een brou- werij en t en profijte van die Diaconie te worden geëx- ploiteerd. Het huurcontract van 4 februa ri 1762 bevindt zich in het archief der Broedergemeente . Er blijkt uit dat er nogal wat verbouwd moet zijn aan de s t allen, voor zij tot brouwerij geschikt worden. Er zullen ook enige bouwsels zijn bijgeplaatst, zo- als latere kaarten uitwijzen. Begrijpelijk overi- gens. De huidige vorm van het bestaande gebouw zal dan ook wel grotendeels uit de zestiger jaren der 18e eeuw dateren.
16
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer