Uw zoekacties: Seijst, 1982; p. 24

Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

 • Bladeren
  De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
 • Eenvoudig zoeken
  Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
 • Uitgebreider zoeken
  U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
 • Zoeken met NOT en OR
  Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
  OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
  - Den Haag OR ’s-Gravenhage
  - Vereeniging OR Vereniging
 • Woordcombinatie
  Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
 • Verfijnen
  In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
 • Sorteren
  De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
 • Wildcards
  Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1982; p. 24
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1982
Pagina:
24
Is onderdeel van:
Austerlitz Inleiding
In dit artikel gaat het om het ontstaan van het dorp Austerlitz, dat in 1811 werd toegevoegd aan de gemeente Zeist. Bij het horen van Austerlitz denken meer mensen aan schoolreisjes naar de bekende speeltuin dan aan de slag in Zuid-Horavië waarnaar het plaa t sje genoemd werd. Plaatsj e klinkt al wat denigrerend. De franse gene-
raal, die het stichtte, had een s tad voor ogen . Er is een decreet
Napoleon dat spreekt van de "ville Austerlitz" . Ik wilde mijn eigen Austerlitz
Het enige goede wil kan men in de buurt van Zeist een historisch verband vinden tussen de zeeslag bij Trafal- gar en de Driekeize r sslag in Zuid-Horavië . Daar kreeg in 1805 een franse legerplaats de naam Austerlitz. De troepen die er verbleven , waren bestemd voor de (afge- laste) inval in Engeland.
Tsj echoslowakij e, 2 december 1805 - Een sombere dag
voor het stadje Austerlitz. He t machtige leger van kei- zer Napoleon verslaat de troepen van Alexander 1 van Rusland en Frans I van Oostenrijk. De veldslag zal later worden bescholl'iTd als de schitte- rendste overwinning van Napoleon - één van de markantste uit de krijgsgeschiedeni s (1). Het wapenfeit s t aa t bekend a l s de Driekeize r sslag.
Enige jaren eerder had de franse luitenant-generaal Auguste Fréderic Louis Viesse de Marmont, hertog van Ragusa (2), een nederze tting gesticht onder de rook van Zeist. Ook hij hoorde van het ec l atante succes van Napo- leon in Tsjechoslowakij e en zocht naar een manie r om van zijn hulde blijk te geven. Hij had er ook behoefte aan de keizer te behagen. Napoleon had geen hoge dunk
21 17 augustus 1806 van koning Lodewij k
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer