Uw zoekacties: Seijst, 1982; p. 26

Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

 • Bladeren
  De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
 • Eenvoudig zoeken
  Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
 • Uitgebreider zoeken
  U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
 • Zoeken met NOT en OR
  Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
  OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
  - Den Haag OR ’s-Gravenhage
  - Vereeniging OR Vereniging
 • Woordcombinatie
  Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
 • Verfijnen
  In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
 • Sorteren
  De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
 • Wildcards
  Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1982; p. 26
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1982
Pagina:
26
Is onderdeel van:
Aan Verhuell, een nederlands v lootvoogd , die de Brit-
ten haa tt e, schreef Napo l eon terug: "U hebt me eraan herinnerd dat u het bloed hebt van Tromp en De Ruyter" (6).
Maar de invasie ging he l emaa l nie t door, na neder-
l aag die de franse mar i ne leed bij Tr afal gar, op 21 ok- tober 1805. Door da t echec wantrouwde Napoleon elke oorlogs- opera-
tie op zee . De invasietroepen in Holland, voorzover niet me t de legermacht mee naar Moravië, lummelden wa t l ande- rig r ond . Luitenant-gene r aa l De Marmont kon alleen maar jaloers luisteren naar de avonturen van andere generaals die wél r oem oogst t en - o . a . bij Austerlitz . "Ik maak mijn eigen Austerlitz", moet hij hebben ge-
dacht. Militai r vertoon De Marmont had in de s tad Utrecht zijn hoofdkwar t ier.
Hij was nie t populair in Utrecht. Dat werd ook mevrouw De Marmont duidelijk. Bij de uitvoering van een ita- liaanse oper a schitterde de utrechtse sociëty door af- wezigheid (7) . Een krant die in Utrech t verscheen, aarzelde niet kri-
tiek te leveren op de hoge en langdurige kosten, die het verblij f van de franse troepen met zich mee bracht. De Marmont bes traf t e de stad door de legering van een
r egimen t franse infanterie in alle huizen, zonder aan- zien des persoon s . Hij voerde bovendien nogal kostbaar militai r vertoon
in: Bereden schildwachten , een opzienb a r end nieuwtje, stonden voor de huizen van hoge officieren geposteerd en er werden geregeld parades afgenomen (8) . De Marmont kende het ve r zet dat de voortgaande oorlo-
gen bij de Hollanders op riep, voor al wanneer er géld in het geding was . Hij probeerde, in opdracht van Napoleon persoonlijk, bij ams t erdamse kooplieden een bedrag van twaalf miljoen florins t e l enen - maar kreeg de kou s op de kop (9).
23
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer