Uw zoekacties: Seijst, 1982; p. 31

Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

 • Bladeren
  De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
 • Eenvoudig zoeken
  Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
 • Uitgebreider zoeken
  U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
 • Zoeken met NOT en OR
  Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
  OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
  - Den Haag OR ’s-Gravenhage
  - Vereeniging OR Vereniging
 • Woordcombinatie
  Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
 • Verfijnen
  In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
 • Sorteren
  De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
 • Wildcards
  Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1982; p. 31
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1982
Pagina:
31
Is onderdeel van:
· " alle kooplieden, die genegen mogten zijn zich met hun winkels of kramen naar het camp te begeven" (22).
De piramide
De wekelijkse parades en de eindeloze terreinoefeningen begonnen zelfs De Marmont de keel uit te hangen . Hij zocht naa r een goed a lternatief. Terugdenkend aan zijn eigen aandeel in de roemruchte veldtocht onde r bevel van Napoleon in Egypte (23), kwam hij op het idee bij de le- ge rplaat s een reusachtige zandberg op te werpen , die de vorm zou krijgen van een piramide. De Narmont zet t e zorg- vuldig de afmetingen op papier : De zijden van het grond- vlak elk 47 meter lang, de hoogte van de piramide bijna 19 meter (24) . Alle mannen vonden he t een prachtig denkb ee ld. De Mar-
mont stak op 9 september 1804 zelf de eerste spade in de grond . Van hoog tot laag werkte i edereen er met een enorm enthous iasme aan mee. In 27 dagen was het kan,ei ge- klaard . Op de punt van het I'monument "
een houten, meer dan
tien meter hoge obelisk opgericht. Er volgde een uitbun- dig feest dat van De Marmont eveneens 27 dagen mocht du- ren . Hij blaakte van trots, vooral toen hij merkte dat zowel zijn soldaten als de bevolking de piramide de "Mar- mont - berg" gingen noemen . Hij hoopte dat ook het dorp die naam zou krijgen. Tot goed begrip: He t was nog geen 2 december 1805, dus
nog vóór de Driekeizersslag bij Austerlit z . Maar voordat ik daaraan toekom, maak ik eerst even de geschiedenis van de pi r amide af . Het ding valt door de hoge bomen eromheen nu nauwe 1 ij ks meer op . Maar in 1801, was het de sensatie van de Lage Landen. De piramide stond met de omhoog priemende obel i sk op de nog vrijwel "onbe- boste" vlakte. Zij beheers te de gehele omgeving. Het was de grootste zandheuvel ooit door mensen gemRakt. Tegen het eind van de vorige eeuw was er van deze glo-
rie niet veel meer over . Niemand keek er naar om . De wind had vrij spel; de erosie deed de r es t. De toenmalige burgemeester van hToudenberg, jonkheer
28
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer