Uw zoekacties: Seijst, 1982; p. 38

Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

 • Bladeren
  De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
 • Eenvoudig zoeken
  Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
 • Uitgebreider zoeken
  U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
 • Zoeken met NOT en OR
  Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
  OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
  - Den Haag OR ’s-Gravenhage
  - Vereeniging OR Vereniging
 • Woordcombinatie
  Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
 • Verfijnen
  In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
 • Sorteren
  De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
 • Wildcards
  Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1982; p. 38
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1982
Pagina:
38
Is onderdeel van:
Bij l age 1
Korte biografie van Auguste Frédéric Louis Vies se de Marmont, hertog van Ragusa, frans maarschalk, geboren te Chatillon- sur- Seine in 1774, overleden te Venetië in 1852 . Uit de kleine adel geboren, was De Marmont voi van de
ideeën der franse revolutie, waarin hij zijn toekomst zag.
Hij bezocht de officiersschool (école militaire) o.a .
in Dyon en daar maakte hij kennis met Bonaparte, die op de school een uitmuntend leerling bleek te zijn. Later diende De Marmont met Bonaparte in Toulon, waardoor de vriendschapsband enigermate werd versterkt . Hierna ver- trekt De Marmont als officier ten strijde , o . m. naar Italië, Egypte, Spanje en Duitsland. De Marmont was zeer bekwaam, zowel als officier als in
andere ambten, waaronder het politiek ambt (zie onder noot 4) . In zijn mémoires vraagt De Marmont zich af, waarom hij
bij bevorderingen gepasseerd wordt (pag . 241 e.v.) . Tij - dens zijn verblijf in het kamp van Austerlitz was De Mar- mont hierover zeer verstoord. Echter later kreeg hij toch zij n felbegeerde maa r schalk- rang en de titel hertog van Ragusa. De Marmont diende zijn keizer tot de laatste de- fensieve campagne van 1814.
Later, veel later in Wenen, trof de zoon van Napoleon,
de "Koning van Rome" , De Narmont en wilde hij niets van De Marmont weten. Wat was er gebeurd? In de laatste, beslissende slag voor Parijs hield De
Marmont met zij n troepen de sterkte Essonne beze t. Over deze bezetting zei Napoleon t ot zij n generale staf : "Daarheen (Essonne) zal zich alle kuiperij en al het ver- raad richten, dus heb ik e r De Marmont gezet, het kind, dat ik in mijn eigen t ent heb opgevoed" . De Marmont echter liet zich overhalen tot het spelen
van een politieke rol : d . w. z . hij gaf Essonne bij geheim tractaat prijs ! Napo l eon, die nog gehoopt had de kroon te
35
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer