Uw zoekacties: Seijst, 1982; p. 75

Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

 • Bladeren
  De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
 • Eenvoudig zoeken
  Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
 • Uitgebreider zoeken
  U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
 • Zoeken met NOT en OR
  Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
  OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
  - Den Haag OR ’s-Gravenhage
  - Vereeniging OR Vereniging
 • Woordcombinatie
  Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
 • Verfijnen
  In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
 • Sorteren
  De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
 • Wildcards
  Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1982; p. 75
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1982
Pagina:
75
Is onderdeel van:
DE BEVRIJDING Met de beelden van de tijdens de open dag vertoonde
film van de bevrijding nog vers in het geheugen werd mijn aandacht gevestigd op het nummer van de Zeister Post van 9 mei 1945 met een uitvoerig verslag van de intocht van onze bevrijders . He t wordt hierna volledig overgenomen . Enkele dagen later bood iemand onze Stichting een aan-
tal foto's van deze intocht aan, waarvoor onze dank. Voor foto ' s en ander documenta t iemateriaal houd en wij ons van harte aanbèvolen.,
L. Visser
INTOCHT ONZER BEVRIJDERS ! GEDULD OP DE UITERSTE PROEF GESTELD Eindelijk
ze Maandagmorgen, 9.35 uur precies,
Zeist binnengekomen om het gezag over te nemen , dat op Duitse wijze uitgeoefend , zo onverwacht lang moest worden verdragen, bedreigd door wapengeweld . Wel werd he t geduld tot het uiterste beproefd . Vanaf Vrijdagavond werd onze uitslaande blijdschap telkens weer onderbroken' door depressies. Als krij gsgevangenen waren de eerste "Tommies " reeds rui.m een week geleden door Zeist gekomen, maar Vrijdagavond doorkliefde de vreugde- kree t alle lanen en s traten: "Ook IYest - Holland was weer vrij!" Edoch, de vurige wens was ook hierbij vader van de gedachte . "Hen was in de omroep voorbarig geweest , daar pas sprake was van wapenstilstand en capitulatie, die echter eer st nog moest worden gera tificeerd "at betreft de door onze bevrijders gestelde voorwaarden . Dit alles werd pas geleidelijk bekend en zo ging Zeist met glorieu- ze gedachten ten aanzien van Zaterdagmorgen ter ruste . Om 8 uur toch zou de overgave officieel zijn en waren de Britten en/of Canadezen hier t e verwachten . Zo heette het althans en de "ze zeggen"-berichten volgden elkaar op
68
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer