Uw zoekacties: Seijst, 1982; p. 86

Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

 • Bladeren
  De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
 • Eenvoudig zoeken
  Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
 • Uitgebreider zoeken
  U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
 • Zoeken met NOT en OR
  Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
  OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
  - Den Haag OR ’s-Gravenhage
  - Vereeniging OR Vereniging
 • Woordcombinatie
  Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
 • Verfijnen
  In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
 • Sorteren
  De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
 • Wildcards
  Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1982; p. 86
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1982
Pagina:
86
Is onderdeel van:
gegroeid, maar de oude heer K r a epe 1 i e n
is
kaufmännisch aangelegd en fabriceert in den tot labora- torium gemetamorfoseerden stal van Dr. K a u 1 f u s z mondwater en vruchtensappen. Eau de Botot gaat over de grenzen der gemeente en van ui t de omliggende gemeenten zenden de landgoedbezitters ' s zomers hun frambozen en kersen bij honderden kilo ' s naar de apo theek, om die in vruchtensappen en stropen om te zetten. L' appétit vient en mangeant . Het laborat orium groeit langzaam uit tot fabriek. 23 Maart 1871 is K r a epe 1 i e n overleden . De
vennootschap van Hol m met mevr. de wed. K r a e p e- 1 i e n blijft bestaan ' tot 1876, toen zij blijkens een acte, verleden op 27 Oct. ' 76 voor Notaris V 0 s - m a a r, werd ontbonden. Twee jaar later stierf mevr. K r a epe 1 i e n . W. C. Hol m is de eenige firmant en eigenaar en blijkens fabrieksgegevens een zeer vlij- tige. Hij legt zich vooral op fabricage toe van nieuwe spe- cialité ' s. In 1877 brengt hij de Quina La Roche in den handel , mèt en zonder staal, in 1882 de Asthma-Cigaret- ten en de zoo beroemd geworden Salmiak-Pastilles, in 1884 komen er de Tamarinde- Bonbons bij en in 1886 de Eikelcacao . Het fabrieksbedrijf overvleugelt verre de apotheek .
Maar bij alles wil de heer Hol m geen kwakzalverij. Hij blijft sober in zijn reclame en berei dt alleen zorg- vuldig deze speciale artikelen , die nooit als Janus j e- voor- alles worden aanbevolen. Als hij in den influenza- winter van 1890 het hoofd ne- derlegt, zit mevr. de wed . Hol m voor groote moeilijk- heden. Apo theker Pon tie r is korten tijd haar provisor,
maar dan gaat zij scheiding maken tusschen fabriek en apotheek . De fabriek wordt onder de firmanaam K r a e p e- en H ol m voortgezet door Mevr. de wed.
1 i e n
Hol m, tot haar oudste zoon in 1902 er de directie van overneemt. Chem . Dr. F. H. Hol m associeert zich in 1908 met Dr . J . Fel d h a u s . Eerst 31
1924 79
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer