Uw zoekacties: Seijst, 1983; p. 48

Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

 • Bladeren
  De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
 • Eenvoudig zoeken
  Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
 • Uitgebreider zoeken
  U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
 • Zoeken met NOT en OR
  Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
  OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
  - Den Haag OR ’s-Gravenhage
  - Vereeniging OR Vereniging
 • Woordcombinatie
  Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
 • Verfijnen
  In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
 • Sorteren
  De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
 • Wildcards
  Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1983; p. 48
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1983
Pagina:
48
Is onderdeel van:
EMANCIPATIE IN ZEIST
Een opmerking van mr dr V. A. M. van der Burg in de bibliografie van Zeist over witte plekken in de plaat- selijke geschiedschrijving bracht me op het spoor van twee vrouwen, die zestig jaar geleden een opmerkelijke rol speelden op het gebied van de emancipatie. De eerste was mevrouw H.B.
in 1919
als eerste vrouw gekozen in de gemeenteraad van Zeist en in de provinciale staten van Utrecht. Haar optreden in het openbare leven was voor Zeis t in die tijd kenne- lijk zo schokkend, dat de heer E. de Klerk, oud hoofd van de Slotlaanschool, zich in 1983 nog herinnerde dat mevrouw
in de volksmond "Bak thuis wor-
tels" werd genoemd. De tweede was mevrouw A. A. van Hoogstraten- Schoch,
die in 1923 in beide bovengenoemde colleges gekozen werd. Ik wil beide dames graag voor u in het zoeklicht plaatsen door hen af en toe aan het woord te laten. Hopelijk krijgen we daardoor en beeld van de enige twee vrouwen, die voor 1945 in de gemeenteraad van Zeist vertegenwoordigd waren en die behalve plaatselijke, ook regionale en landelijke bekendheid genoten.
Mevrouw H.B. Bakhuis-Wolters Mevrouw Hendrika Berendina Bakhuis-lVolters werd gebo-
ren op 19 juli 1876 te Arnhem . Ze was getrouwd met Jan Derk Bakhuis, geboren te Staphorst, van beroep pakhuis- knecht. Hij overleed te Zeist op 27 december 1930. De heer en mevrouw Wolters vestigden zich op 30 maart 1917 te Zeist, komende uit Zaandam. Hun huwelijk bleef kin- derloos. Ze woonden aanvankelijk op de Oude Arnhemseweg 133, later Costerlaan 4. Op 2 september 1919 deed me- vrouw Bakhuis haar intree in de gemeenteraad van Zeist als één van de vier raadsleden van de S.D . A.P. De burgemeester, mr C. J. baron van Tuyl van Seroos-
kerken, wees er in zijn welkomstwoord op, dat het een belangrij ke dag was voor alle gemeenten in Nederl and, omdat voor het eerst de gemeenteraden samengesteld wa-
4 1
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer