Uw zoekacties: Seijst, 1984; p. 10

Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

 • Bladeren
  De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
 • Eenvoudig zoeken
  Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
 • Uitgebreider zoeken
  U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
 • Zoeken met NOT en OR
  Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
  OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
  - Den Haag OR ’s-Gravenhage
  - Vereeniging OR Vereniging
 • Woordcombinatie
  Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
 • Verfijnen
  In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
 • Sorteren
  De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
 • Wildcards
  Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1984; p. 10
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1984
Pagina:
10
Is onderdeel van:
De zonde in het deftige dorp Onder deze titel, met als sub- titel " Een vertelling
van menschen en zeden", verscheen bij "De Haatschappij voo r goede en goedkope l ectuur, Amsterdam 1912", een roman van de hand van Johan de Meester, die te Zeist veel s t of deed opwaaien . Van dit boek kwam in 1982 in de Prisma- boekenreeks nr 2041 bij uitgeverij Het Spec- trum, gevestigd te Utrecht /Antwerpen, een herdruk . Te- vens treft men bij deze herdruk de recensie aan van Fr ans Coenen (1 866- 1936), die verscheen in Kuns t en Letteren, 24 novemb er 19 12. Met geen woord wordt op de ac hterflap van het pri sma- boek, waar een korte levensbeschrijving van de auteur staa t, gewezen op het fei t da t de roman t e Zeis t speelt. Johan de Meester werd 6 februari 1860 geboren te Har-
den.,ijk als Eliza Johannes de Meeste r. Hij was corre- s pondent van het Algemeen Handelsblad te Parijs (1886- 1891), redacteur van de Nieuwe Rotterdamse Couran t en mede-redacteur van De Gids (1908-1927). Tot zijn be- kendste boeken behoren: "Geertje" (1905) en " De zonde in het de f tige dorp" (1912) . Hij overleed te Utrech t 17 mei 1931 (1) . Knuvelder (2) rekent Johan de Meester t o t de auteurs van het "realistische" genre en t ypeert hem als de eerste realist onder de nederlandse r ealistische auteurs . In het boek : "De zonde in het deftige dorp" hekelt De Meester met een vlijmend sarcasme de huiche- larij en schijnheiligheid . Hij trekt als auteur ten s trijde tegen het " huichelachtige fatsoen van de bur- gerklasse". De kern van de roman i s het f eit dat het kindermeisje
van de dominee van de hervormde gemeente te Zeist wordt verleid door de ouds te zoon van de predikant uit zij n eers te huwelij k. Het me1S] e
J ge heten Dina, raakt in
verwacht ing en l angzamerhand r aakt heel het dorp Zeist daarvan op de hoogte . Bij herlezing van de roman i s mij opgevallen dat de
auteur zo goed op de hoogte is van de t opografie en plaat s elijke omstandigheden. I k kreeg toen het vermoe- den da t de auteur af hier gewoond moet hebben af dik-
9
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer