Uw zoekacties: Seijst, 1984; p. 28

Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

 • Bladeren
  De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
 • Eenvoudig zoeken
  Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
 • Uitgebreider zoeken
  U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
 • Zoeken met NOT en OR
  Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
  OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
  - Den Haag OR ’s-Gravenhage
  - Vereeniging OR Vereniging
 • Woordcombinatie
  Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
 • Verfijnen
  In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
 • Sorteren
  De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
 • Wildcards
  Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1984; p. 28
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1984
Pagina:
28
Is onderdeel van:
fänden leere Häuser in Zeyst, wovon die Eigenthümer geflüchtet wären, und die Häuser werden nun als Emi- grantengut für Eigenthum der Franzö s i schen Republik erklärt, und als solches dem Meistbietenden, er sey wer er wolie, verkauft! Dit zou rampzalige gevolgen voor de gemeente hebben. In het bijzonder droeg de familie Van Laer als bezitters van de vrij -heerlijkheid Zeist een gro t e verantwoordelijkheid jegens de gemeente. Hoezeer men er van overtuigd was geraakt, dat de
franse opmars niet meer te stuiten was, wordt aange- toond door de opdracht aan broeder Von Ranzau verstrekt en door deze met tegenzin aanvaard, om een memorandum in het Frans op te stellen, bij de komst der Fransen te overhandigen aan een frans generaal, officier of com- missaris, waarin inrichting en statuten van de Broeder- gemeente worden uiteengezet. Het concept wordt overi- gens afgekeurd en het is niet duidelijk of het ooit is geb ruikt 23) . Op 17 oktober staken de franse troepen de Maas over
en dreven de Engelsen in het land van Maas en Haal voor zich uit. Venlo kapituleerde op 26 oktober, Maastricht op 4 november. De geallieerden onder opperbevel van Ivallmoden, graaf van Hest- Gimborn, rekenden er 9P dat de zeer brede rivier de Haal als een laatste grote na- tuurlijke barrière de Fransen wel voorlopig zou tegen- houden, temeer daar het winterseizoen zich slecht leen- de voor een aanval in het rivierenlandschap. Maar zoals bekend was het juist de winter die de Fransen een hand- je hielp. Op 16 december begon het te vriezen. De vorst was zo streng, dat al op 27 december de Fransen in de aanval konden gaan en de Bommelerwaard wisten te bezet- ten. En op 4 januari 1795 trokken de eerste franse troepen bij Zaltbommel over het ijs van de toegevroren Haal en veroverden nog diezelfde dag Tuil, Haaf ten , Hellouw en Herwijnen. Vanaf dat moment ontstond er ver- warring onder de nederlandse, engelse en oostenrijkse legers, die tesamen de geallieerde troepenmacht vorm- den. Een doorbraak in het westen zou het gewest Holland voor de Fransen openleggen , waarvoor de erfprins Hillem Frederik, de latere koning Hillem I, die het bevel
.25
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer