Uw zoekacties: Seijst, 1984; p. 31

Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

 • Bladeren
  De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
 • Eenvoudig zoeken
  Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
 • Uitgebreider zoeken
  U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
 • Zoeken met NOT en OR
  Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
  OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
  - Den Haag OR ’s-Gravenhage
  - Vereeniging OR Vereniging
 • Woordcombinatie
  Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
 • Verfijnen
  In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
 • Sorteren
  De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
 • Wildcards
  Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1984; p. 31
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1984
Pagina:
31
Is onderdeel van:
toegewezen het traject dat langs Driebergen, Zeist en Amersfoort naar Hattum voerde. Het waren deze troepen die zo in Zeist hebben huisgehouden. I n het bijzonder gold dit een regiment lansiers, waaronder een groot aantal franse emigranten, die aan de zijde van de geal- lieerden streden. Deze lansiers of ulanen arriveerden te Ze i s t in de vroege ochtend van de vijftiende en ver- trokken pas als l aatsten om drie uur in de middag. Deze nacht van 14 op l5 j anuari 1795 is de Zeistena-
ren lang bij gebleven. l"eliswaar waren dertig broeders geconsigneerd om, gewapend met stokken en knuppels, de wacht te lopen, zowel bij de koorhuizen 25 ) als bij de particuliere 'woningen, maar zij wisten niet te verhin- deren dat het niet meer in bedwang te houden krijgsvolk sommige huizen binnendrong, van voren of aan de achter- z ijde via de tuinen. Ja, zij werden zelf de eerste slachtoffers van de onverlaten, die de broeders met de blanke sabel te lijf gingen, hen van hun geld en horlo- ges beroofden en met een incidentele sabelhouw zo inti- mideerden dat zij weinig tegenstand meer konden bieden. De bewoners van de huizen probeerden met het aanbieden van voedsel en drinken de opgewonden soldaten te kalme- ren, maar werden desondanks van hun geld en kostbaarhe- den beroofd. De hermetisch vergrendelde deuren en ramen van . het zusterhuis werden met sabels bewerkt en bijna had een onnozele zuster, die dacht dat er geklopt werd, de indringers nog binnengelaten. Het had er slecht voor de Broedergemeente uitgezien, als broeder Fridlezius, de voorstander van het broederhuis, niet de hulp had gekregen van enkele duitse officieren. Deze joegen de plunderzieke meute terug en consigneerden hen bij hun op de Slotlaan opgestelde paarden. Maar een nieuw ge- vaar dreigde. Dezelfde officieren, die zich zo hulp- vaardig hadden betoond, begonnen grote hoeveelheden goederen in te kopen in de winkels van de broederge- meente voor assignaten, die later waardeloos bleken te zijn. Hoewel de broeders dit wel vermoedden, konden zij dit moeilijk onder ogen brengen van hun weldoeners, die hen zojuist hadden gered uit de grijpgrage klauwen van hun ondergeschikten. Pas om drie uur 's middags van de
28
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer