Uw zoekacties: Seijst, 1984; p. 33

Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

 • Bladeren
  De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
 • Eenvoudig zoeken
  Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
 • Uitgebreider zoeken
  U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
 • Zoeken met NOT en OR
  Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
  OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
  - Den Haag OR ’s-Gravenhage
  - Vereeniging OR Vereniging
 • Woordcombinatie
  Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
 • Verfijnen
  In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
 • Sorteren
  De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
 • Wildcards
  Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1984; p. 33
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1984
Pagina:
33
Is onderdeel van:
over zich, maar begroetten de samengestroomde bevolking vriendelijk met een voortdurend: Bonjour, citoyens , en verzekerden dat zij als vrienden l·.7aren gekomen. Hun uiterlijk wekte enige verbazing. Ongeschoren en uitge- dost in de meest uiteenlopende, vaak vervuilde kleding- stukken marcheerden de soldaten in kleine groepjes voorbij; wegens de bittere koude hadden sommigen dekens om zich heen geslagen. Het geheel doet denken aan de bekende afbeeldingen van de terugtocht van de Grande Armée uit Rusland in ·18 12, z i j het dat het perspektief voor de Fransen veel f lorisanter was. Hier trok het leger van dienstplichtigen voorbij, eenvoudige boeren- jongens en revolutionaire officieren. De chroniqueur van het Gemeindiarium vraagt zich ongelovig af, of dit nu de wereldveroveraars zijn. De bevolking ziet direkt het verschil tussen deze tot soldaat omgetoverde bur- gers en een beroepsleger, be s t aande uit buitenlandse huurlingen; zij reikt de sjofel geklede soldaten warme kledings t ukken aan, die dezen met een vrolijk C'est bon pour un Caramagnole aannemen. Zelf verkondigen zij dat ze op weg zijn naar Amsterdam en vandaar naar Londen: maar dit zal, anders dan de teutoonse variant uit onze eeuw (Und ,,dr fahren gegen Engeland), wel zijn bedoeld als een ironische ingeving van het moment. Voor 600 man moest in Zeist kwartier worden gevonden, waarvan 150 bij de Broedergemeente. De overste van een korps infan- terie, de burger Bonhomme, bezorgde de gemeente een pr.ovisorische sauvegarde, die iets later door de gene- raal Pichegru, die in Utrecht zijn hoofdkwartier had, werd omgezet in een blijvende. Ook in Zeist werd natuurlijk het ritueel van verbroe-
dering met de franse bevrijders opgevoerd, en wel op 27 januari. Nadat een vrijheidsboom , versierd met rode linten en een phrygische muts, eerst in processie over de Slotlaan was rondgedragen , werd zij op het Linden- rondeel geplant. De soldaten vuurden daarbij hun gewe- ren af en riepen : Vive la République, en dansten ver- volgens de caramagnole. Ludwig van Lear liet een aantal flessen wijn uit zijn kelder ontkurken . Een soldaat van de sauvegarde, belast met de bewaking van het zuster-
30
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer