Uw zoekacties: Seijst, 1984; p. 69

Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

 • Bladeren
  De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
 • Eenvoudig zoeken
  Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
 • Uitgebreider zoeken
  U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
 • Zoeken met NOT en OR
  Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
  OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
  - Den Haag OR ’s-Gravenhage
  - Vereeniging OR Vereniging
 • Woordcombinatie
  Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
 • Verfijnen
  In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
 • Sorteren
  De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
 • Wildcards
  Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1984; p. 69
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1984
Pagina:
69
Is onderdeel van:
In stevige s t olt, In zakkie boteramme en In kruikie kof - fie naar e1 e \-lac h. Dan
je ok nog In bakker op It
hoekie van e1e Lommer t steeg en die bakte toch zulk gru- welek lek ke r roggeb rood, dat was bar . En dan woonden er verscheie goe ie werklui, zooas schoenmakers en bliksla - gers, die op ' t Broederhuis Herkten . Ok nog ' n paar smi els en ' n timmerman en ' n kachelbakker , die in de broedergemeente \verkt e . Ze maakten meestal ' n dag van 14 uren en konne 10 gulden tog niet halen, maar omdat It z lI kke o rden teleke minse Hare k\-Jamme ze d ' r toch mee uit . Ajje dan o [n 12 uur e1c Ac ll t erheuve l op kwam , k 'oje persies \\'a tt e de IIrin s c atte , a J naar \.;a l: de tijd mee- braeh.: s ner t , uleart s-, hutspot o[ spekbakke en dan liep 't water in j e mond bij mekaa r. En no u geloof ik , d ' aje je bes voorstel I e ken hoe I t Ir daar uitzag en wil je d ' r Ineer van wete dan gaje ma ar naar me Opa , want hij het ' t mijn ook maar verteld . Nou kamp er de volgende keer wel wat over de He rnhutters . Daar he t me Opa al- tijd ze mond vol van, vanaf Snijder , \,Jaar vrOUH de Rooy al tijd ging koken, tot an de Brouwerij bi j de ouwe gas- fabriek . Dus t o t temeeg ie s .
Kees van de Agterheuvel
Van de r edactie Beste, Kees,
Van je va de r hoorden He, da t je opa Zondag 70 jaar wordt. Dat i s nog eens een leeftijd , die he t vieren waard is . Hil j ij hem daarom namens het Zeister IJeek- blad eens Ilartelijk fe lici teren en hem toewenschen, dat hi j nog heel veel jaren ges paard moge blijven en jou nog een heeleboel ve rhaaltjes vertelt om in de krant te zetten? Netjes zeggen, hoor ! Dank je wel en een pret- tigen dag toegewensc ht.
Red . Z. IJ .
63
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer